Els Anker
Els Anker Nieuws 10 feb 2016 / 15:34 uur

Studenten frauderen met dyslexieverklaringen

Voor studenten blijkt het kinderlijk eenvoudig om aan een dyslexieverklaring te komen, zonder dat zij daadwerkelijk de stoornis hebben. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het televisieprogramma Rambam (VARA).

Het programma stuurde redacteur Nesim Ahmadi vermomd als student langs bij verschillende dyslexiebureaus om een officieel uittreksel aan te vragen.

En dat bleek kinderspel: Ahmadi stond in een enkel geval zelfs in minder dan een kwartier buiten, in het bezit van een verklaring die vervolgens op de opleiding niet nader werd gecontroleerd. Dat, terwijl een gedegen onderzoek minstens vier uur hoort te duren.

Voordelen

Een dyslexieverklaring levert studenten diverse studie- en financiële voordelen op. Zo krijgen ze extra tentamentijd en een financiële compensatie met een maximum van 1.230 euro in het geval van een jaar studievertraging. Bij studenten die nog onder de oude financieringsregeling vallen, kan de compensatie oplopen tot een jaar extra basisbeurs voor uitwonenden van 3.467 euro.

Het percentage eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs met een dyslexieverklaring is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2007 deed 1,6 procent van de scholieren eindexamen met een dyslexieverklaring, in 2015 was dat 10,5 procent.

Wat het percentage studenten in het hoger onderwijs is met een dyslexieverklaring, is niet bekend bij het ministerie of Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Bij de hogeschool waar Rambam haar onderzoek doet, blijkt bijna 10 procent van de studenten een dyslexieverklaring te hebben.

Grapje

Studenten met een dyslexieverklaring zijn zich bewust hoe makkelijk de uittreksels te verkrijgen zijn, simpelweg door opzettelijk schrijf- en leesfouten te maken.

„Dyslexie is geen grapje”, aldus eindredacteur Erik Noomen. „Studenten wéten dat het ethisch moreel verwerpelijk is om te frauderen, maar beseffen zich ronduit niet dat het voordeel voor hen nadelig kan zijn voor een ander.”

De dupe

Volgens Remco Reij van de adviesraad van NRD-KD, het kwaliteitsinstituut van dyslexiezorgverleners, moeten praktijken die zich schuldig lijken te maken aan dergelijke praktijken, stevig aan de tand gevoeld worden.

„Als een kind vanwege een andere beperking meer tijd nodig heeft, dan zou dáárvoor ook een oplossing in het leven geroepen moeten worden", aldus Reij. „Worden dyslexieverklaringen voor dit doel misbruikt, dan bestaat het risico dat de mogelijkheden die een dyslexieverklaring biedt uiteindelijk worden ingetrokken. Hier zijn de kinderen die werkelijk beperkt zijn door de diagnose dyslexie dan de dupe van. Dat kán nooit de bedoeling zijn.’

NRD-KD strijdt al jaren tegen de klakkeloze uitgifte van dyslexieverklaringen. Een dyslexieverklaring zou een verklaring moeten zijn die aan strikte voorwaarden voldoet en die alleen wordt afgegeven door een dyslexiezorgverlener die is aangesloten bij NRD-KD, meent de organisatie.

Onthutst

De programmamakers vroegen bovendien telefonisch een dyslexieverklaring aan voor minister Bussemaker van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW). Ook dat lukte: de toezegging van de verklaring ontvingen zij per e-mail van het dyslexiebureau.

Minister Bussemaker reageert onthutst. „Dit is de wereld op zijn kop. Het zou zeer onwenselijk zijn als studenten die geen medische dyslexieverklaring hebben, deze zouden kunnen kopen." Desondanks vindt Bussemaker dat de oplossing vooral moet liggen bij de psychologen en orthopedagogen die zo’n papier afgeven.

De aflevering van Rambam is woensdag 10 februari te zien op NPO 3 om 22:00 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studenten frauderen met dyslexieverklaringen
Sluiten