Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 28 feb 2016 / 14:20 uur

Staakt-het-vuren in Syrië zo goed als nageleefd

Het staakt-het-vuren dat zaterdag in Syrië is ingegaan lijkt grotendeels te worden nageleefd. Russische waarnemers hebben zondag laten weten dat ze in 24 uur ’slechts’ negen schendingen van het kwetsbare bestand hebben gesignaleerd.

In het land sterven sinds het uitbreken van de burgeroorlog vijf jaar geleden dagelijks zestig tot zeventig mensen door bombardementen en gevechten. Dit was volgens Staffan de Misturazei, VN-gezant voor Syrië, zaterdag voor het eerst in jaren niet het geval.

Kinderen speelden zaterdag weer buiten.

De twee weken durende wapenstilstand die Rusland en de VS hebben afgekondigd, moet meer humanitaire hulpverlening in Syrië mogelijk maken en het moet leiden tot hervatting van vredesoverleg in Genève. Het bestand geldt echter niet voor Islamitische Staat (IS) en de jihadisten van het al-Nusra Front. De strijd tegen hen gaat onverminderd voort.

Grens

Her en der in het land vonden dit weekend aanvallen plaats. Rusland klaagde zondag over een beschieting vanuit Turkije van de door Koerdische milities beheerste Syrische grensplaats Tel Abyad. Moskou heeft het coördinatiecentrum van de Verenigde Staten in de Jordaanse hoofdstad Amman om opheldering gevraagd.

Zaterdag werd Tel Abyad nog aangevallen door IS. De Koerdische milities kregen toen steun van gevechtsvliegtuigen van de door Washington geleide coalitie tegen IS waar Nederland ook toe behoort.

Luchtaanval

Rusland op haar beurt wordt er door rebellen van beschuldigd zondag luchtaanvallen te hebben uitgevoerd ten westen van de stad Aleppo waar IS en al-Nusra actief zijn. Dit soort aanvallen zou het land echter niet doen om te voorkomen dat partijen die zich hebben aangesloten bij de wapenstilstand per ongeluk onder vuur komen te liggen.

Hulp

Volgens de chef van het Rode Kruis Peter Maurer, zijn de afgelopen dagen meer belegerde plaatsen, waar naar schatting 400.000 mensen overleven, met hulpgoederen bereikt. „Maar er heerst acute nood in grote delen van het land.”

Toen de burgeroorlog in 2011 uitbrak, telde het land bijna 23 miljoen inwoners. De helft daarvan is gedood, gevlucht, ontheemd of verdwenen. Sommige waarnemers stellen dat er minstens 470.000 doden zijn gevallen en er een miljoen gewonden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Staakt-het-vuren in Syrië zo goed als nageleefd
Sluiten