Els Anker
Els Anker Nieuws 1 feb 2016

Sebastiaan en Jara: ‘Wij hadden het zikavirus’

Ze hadden er nog nooit van gehoord. Het zikavirus, overgebracht door de tropische Aedes-mug. Maar als Jara van der Meer (25) en Sebastiaan Borgerding (30) tijdens hun wereldreis in Latijns-Amerika hoge koorts en gewrichtspijn krijgen, komt daar verandering in. Ze blijken allebei het zikavirus te hebben.

„De rit naar het ziekenhuis was de ergste tocht van ons leven”, aldus het tweetal. „We kampten beiden met hoge koorts en reden in extreme hitte door levensgevaarlijk verkeer. De gewrichtspijn was zo erg dat Jara de deur van de auto niet meer kon openkrijgen.”

Infuus

Als het stel na een acht uur durende autorit eindelijk aankomt in Hospital de Las Americas in Guatemala, stellen artsen vast dat het niet gaat om dengue-infectie (knokkelkoorts), zoals in eerste instantie werd gedacht, maar om het zikavirus. Aangezien er geen vaccin bestaat krijgen Sebastiaan en Jara antibiotica en pijnstillers. Ze worden vanwege uitdrogingsverschijnselen aan het infuus gelegd.

Daarmee is het gevaar echter niet geweken. Diep in de nacht wordt het stel zonder verdere toelichting uit het ziekenhuis gezet. „We mochten niet blijven, ondanks onze hoge koorts", aldus Sebastiaan. „We hebben drie uur lang gezocht naar een plek om te overnachten, in een stad die ‘s nachts behoorlijk gevaarlijk kan zijn."

Brazilië

Midden- en Zuid-Amerika zijn momenteel in de ban van het virus. Zwangere vrouwen die het zikavirus oplopen, lijken een grotere kans te hebben op een kind met hersenafwijkingen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorziet drie tot vier miljoen besmettingsgevallen op het continent, vooral in Brazilië.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de infectie met zikavirus alleen vastgesteld bij mensen die het in het buitenland hebben opgelopen. Dat is op dit moment bij dertien reizigers gebeurd die in Suriname besmet zijn geraakt met het virus. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is volgens het RIVM „zeer onwaarschijnlijk", omdat de verantwoordelijke steekmuggen in Nederland niet voorkomen.

Zwerfafval

Sebastiaan en Jara hekelen vooral de grote hoeveelheid zwerfafval in Latijns-Amerika, die broedplaatsen vormt voor de Aedes-mug, en de geringe bevolkingsmentaliteit. „Mensen gooien bewust hun afval op straat, ook al staat er een prullenbak naast. Er wordt veel gewaarschuwd voor dengue en chikungunya, maar afgezien van medewerkers in de grote ziekenhuizen heeft nauwelijks iemand van het zikavirus gehoord.”

Volgens het tweetal moet er daarom meer educatie komen voor de bevolking, maar ligt de verantwoordelijkheid ook bij internationale corporaties. „De hoeveelheid petflessen en plastic zakjes die hier worden gebruikt ongekend. Daarom zouden alternatieve verpakkingen een goed idee zijn.”

Alcohol

Inmiddels zit het duo in Panama. Afgezien van gewrichtspijn en een slechte alcoholtolerantie voelen Sebastiaan en Jara zich goed: volgende maand reizen ze door naar Colombia. Toch maken ze zich zorgen. „Wat zijn de gevolgen op lange termijn en bij zwangerschap? Wat gebeurt er bij een tweede besmetting? Dat weten we niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sebastiaan en Jara: ‘Wij hadden het zikavirus’
Sluiten