Metro
Metro Nieuws 25 feb 2016 / 18:58 uur

Salafisme wordt aangepakt, maar niet verboden

In Nederland komt er geen verbod op het salafisme, een streng islamitische stroming. Het kabinet is wel van plan salafistische organisaties in kaart te gaan brengen. Een verbod op het salafisme zou in strijd zijn met de individuele vrijheid. Dit is de basis van onze rechtsstaat, schrijft minister Lodewijk Asscher (Integratie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de AIVD groeit het salafisme in Nederland. De regering is bang dat moslims die erbij horen, radicaliseren. De stroming zou een voedingsbodem zijn voor radicalisering naar gewelddadig jihadisme, schrijft Asscher.

De Tweede Kamer had het kabinet gevraagd om actie te ondernemen tegen deze zeer orthodoxe stroming binnen de islam. Een meerderheid vroeg het kabinet eind vorig jaar al om een onderzoek te doen naar een verbod op salafistische organisaties.

Transparantie

„De basis van onze rechtsstaat is de individuele vrijheid. Daarom wil het kabinet niet een religie verbieden of treden in de persoonlijke geloofsopvatting van mensen”, laat Asscher weten. Hij gaat onder meer gemeentes en scholen helpen bij de omgang met deze fundamentalistische organisaties.

Het kabinet is niet van mening dat dat gemeentes alle relaties met salafistische organisaties moeten verbreken. Door contact te houden met de organisaties zou de kennis vergroot kunnen worden en hierdoor zorgen voor meer transparantie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Salafisme wordt aangepakt, maar niet verboden
Sluiten