Els Anker
Els Anker Nieuws 21 feb 2016 / 13:57 uur

Roep om meer keuzevrijheid van uitvaartmethoden

Wat wil jij dat er met jouw lichaam gebeurt na overlijden? Als het aan veel Nederlanders ligt, worden we binnenkort niet alleen meer begraven of gecremeerd.

Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartorganisatie Yarden. Het merendeel van de Nederlanders wil meer keuzevrijheid naast de reguliere uitvaartmethoden. Ruim acht op de tien vindt dat iedereen vrij moet zijn om te kunnen kiezen wat er met je lichaam gebeurt.

Mogelijkheiden

De Nederlandse wetgeving staat (nog) geen andere bestemmingen toe dan begraven, cremeren of terbeschikkingstelling aan de wetenschap. In bijzondere gevallen is ook een zeemansgraf mogelijk.

Toch zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kun je je lichaam laten invriezen (cryonisme), het laten vergaan tot compost (composteren) en het laten ontbinden door middel van bio-cremeren.

Bio-cremeren (ook wel resomeren) lijkt op het natuurlijke proces dat na begraving plaatsvindt, maar dan versneld. Het lichaam van de overledene wordt in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Na ongeveer drie uur is er alleen een schoon, wit poeder over, vergelijkbaar met asresten na een crematie.

Duurzaamheid

De behoefte aan meer keuzevrijheid komt volgens Yarden door een groeiend verlangen naar de aandacht voor duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren namelijk relatief milieuonvriendelijk zijn.

Drie op de tien Nederlanders overweegt resomeren daadwerkelijk voor hun eigen uitvaart, als het mogelijk wordt gemaakt in Nederland. Onder niet-religieuzen is dit zelfs vier op de tien. Het milieuvriendelijke karakter van bio-cremeren is hiervoor de belangrijkste reden. Andere redenen zijn bijvoorbeeld het gevoel of de emotie bij de methode (water) en de lagere kosten in vergelijking met begraven.

Wetswijziging

Ondanks de interesse is resomeren of cryomeren nog niet mogelijk in Nederland. Voor de uitbreiding van uitvaartmethoden is er een wetwijziging nodig. „Als voorvechter van keuzevrijheid hopen wij dat een wetswijziging om deze innovatieve uitvaartvorm mogelijk te maken nog binnen deze kabinetsperiode werkelijkheid wordt. Iedereen heeft tenslotte recht op een afscheid zoals hij of zij dit wenst”, aldus Ron Bavelaar, directievoorzitter Yarden.

„Pas wanneer Yarden een vervolgonderzoek naar arbeidsomstandigheden bij het resomeerproces heeft afgerond, formuleren we een kabinetsstandpunt”, reageert een woordvoerder van het ministerie tegen De Telegraaf. Resomeren is sinds 2012 al mogelijk in de Verenigde Staten, cryomeren is nog nergens in gebruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roep om meer keuzevrijheid van uitvaartmethoden
Sluiten