Els Anker
Els Anker Nieuws 17 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Rijbewijs halen in Nederland het duurst

Ben je van plan om je rijbewijs te halen? Dan ben je in Nederland het duurste uit. Waar je in Frankrijk en Groot-Brittannië gemiddeld 1600 euro neertelt voor het felbegeerde roze pasje, kunnen de kosten in Nederland oplopen tot ruim 2050 euro.

Dat blijkt uit een studie van Huurautoverzekering.com. De website onderzocht de voornaamste verschillen tussen de regels die gelden voor het verkrijgen van een rijbewijs in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. Financieel is men het beste af in Spanje, met de gemiddelde kosten van 1300 euro.

Overtreding

In Nederland blijkt de regelgeving omtrent het rijbewijs één van de strengste binnen Europa te zijn, vooral wat het puntensysteem betreft. Je kunt je rijbewijs na twee serieuze overtredingen kwijtraken. Dat terwijl in andere landen met een minder streng systeem wordt gewerkt dat vaak twaalf punten kent.

Naast het puntensysteem is er ook een discrepantie in het aantal lesuren. Duitsland stelt bijvoorbeeld een minimumaantal verplichte rijlessen vast: als aanstaand automobilist moet je minstens 18 uur investeren in je theorie en twaalf rijlessen van 45 minuten volgen. Ook voor Franse automobilisten geldt een vereiste van twintig verplichte rijlessen.

Proeftijd

Uit het onderzoek blijkt dat verder de proeftijd van nieuwe bestuurders het langste is: vijf Nederlandse jaren tegenover twee Duitse en Britse en drie Franse jaren. In Spanje bestaat de proeftijd zoals de andere landen die kennen zelfs helemaal niet.

Met zulke strenge wetgeving rondom het rijbewijs wordt de verwachting gewekt dat verkeersveiligheid ook respectievelijk beter zal zijn dan de vergeleken landen. Dat toont het onderzoek echter niet aan. Nederland blijkt namelijk middenmoter met dodelijke verkeersongevallen onder jongeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rijbewijs halen in Nederland het duurst
Sluiten