Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 10 feb 2016 / 13:25 uur

‘Paarden kunnen menselijke emoties herkennen’

Kunnen paarden het verschil zien tussen een boos of blij mens? Ja dus! Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers die verbonden zijn aan de Universiteit van Sussex. Uit dat onderzoek blijkt dat paarden „negatief reageren” op boze expressies.

Domesticatie

Het gaat om gedomesticeerde paarden. Volgens wetenschappers is het goed mogelijk dat domesticatie paarden in staat heeft gesteld zich aan te passen aan menselijk gedrag en dit gedrag te interpreteren. Bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in Biology Letters.

Het onderzoeksteam deed tests bij een manege. In totaal kregen 28 paarden grote foto’s te zien: „Een persoon presenteerde de foto, terwijl de ander het paard vasthield”, aldus onderzoeker Amy Smith. „Het belangrijkste resultaat was dat ze met hun linkeroog naar boze gezichten keken.”

Bij de hersenen van een zoogdier werkt het zo dat de input van het linkeroog door de rechterkant van het brein wordt verwerkt: „En de rechter hersenhelft is gespecialiseerd in het verwerken van negatieve stimuli”, legt Smith uit.

Hogere hartslag

Daarnaast werden de paarden van hartmonitoren voorzien. Daaruit bleek dat boze gezichten leidden tot een significante stijging van de hartslag bij de paarden.

Onderzoek bij gedomesticeerde honden leidde eerder al tot soortgelijke resultaten. Waar paarden mogelijk een aangeboren vermogen hebben elkaar emoties te herkennen, lijkt het erop dat domesticatie ze in staat heeft gesteld zich die eigenschap ook aan te meten bij mensen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Paarden kunnen menselijke emoties herkennen’
Sluiten