Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 23 feb 2016 / 12:34 uur

Overzicht ernstige treinongelukken afgelopen 16 jaar

Bij Dalfsen ontspoorde dinsdagochtend rond 09:00 uur een trein. De passagierstrein kwam bij de spoorwegovergang bij het Lage Veld in botsing met een hoogwerker.

Burgemeester Noten van Dalfsen liet aan de NOS weten dat er een overledene en een gewonde is door het ongeluk: „Er zaten niet zoveel mensen in de trein”, liet hij verder weten.

Het is voor de zesde keer dat deze eeuw een treinongeluk met dodelijke afloop plaatsvond. Een chronologisch overzicht:

Veenendaal 31 oktober 2002

In Veenendaal kwam op 31 oktober 2002 een persoon om het leven bij een overwegongeval bij overweg De Kade. De actieve beveiliging was onbedoeld uitgeschakeld en als gevolg daarvan vond een aanrijding plaats.

Tijdens een klus moest de sleutelschakelaar worden vervangen, maar zouden de overweg en de seinen normaal moeten functioneren. De monteurs sloten echter ook echt activeringscircuit. Daardoor botsten een trein, een personenauto en een vrachtwagen op elkaar.

Door het ongeval kwam een persoon om het leven, een ander raakte gewond.

Roermond 20 maart 2003

Een hartaanval van de machinist is er op 20 maart 2003 de oorzaak van dat een stoptrein uit Venlo (DM’90) tegen een Class 66 van Shortlines botst.

De machinist overlijdt, 37 passagiers en een personeelslid van het spoor raken gewond.

Graswijk 17 juni 2003

Op 17 juni 2003 kwam bij Graswijk leeg materieel (DD-IRM van NSR) in botsing met een YPR van Defensie.

Het leeg materieel was onderweg van Zwolle naar werkplaats Onnen. In de buurt van Assen kwam het rond 12:03 uur nabij Assen in botsing met een YPR. Daarbij kwamen twee reservisten van Defensie om.

Er vielen twee gewonden; de machinist van de trein liep zelfs ernstige verwondingen op.

Barendrecht 24 september 2009

Door een botsing tussen twee goederentreinen van DB Schenker Rail en ERS Railways viel in 2009 een dode. De goederentreinen kwamen op 24 september met elkaar in botsing onder het viaduct van de A15 in Barendrecht-Noord.

Een van de treinen bestond uit wagons met aardoliederivaten, de ander was met containers geladen. Een net passerende reizigerstrein kon net op tijd stoppen door hard te remmen.

De overledene was een van de machinisten. Een ander persoon raakte gewond.

Amsterdam 21 april 2012

Bij Amsterdam Westerpark botsten op 21 april 2012 een Sprinter Lighttrain en een intercity van de NS frontaal op elkaar. Daarbij vielen minstens 117 gewonden. Een iemand liet het leven.

De treinen botsten op elkaar tussen station Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk. Dat gebeurde op de spoorlijn Amsterdam – Zaandam.

Het ongeluk werd veroorzaakt doordat de machiniste van de sprinter door een rood sein was gereden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Overzicht ernstige treinongelukken afgelopen 16 jaar
Sluiten