Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 23 feb 2016 / 10:46 uur

Ooggetuige Dalfsen zag machinist hoogwerker springen

Eddy van den Ham en zijn vrouw Ria runnen Vechtdalcamping het Tolhuis in Dalfsen. Pal naast de plek waar het ongeval met de Arriva-trein heeft plaatsgevonden. „Het is één grote ravage”, zegt Eddy van de Ham. „Het klonk alsof een gekantelde vrachtwagen met container over de snelweg schaafde. Maar dan tien keer heftiger. Het was een erg raar geluid. We zagen een grote stofwolk en vervolgens overal brokstukken.”

Springen

Van de hoogwerker waar de trein op botste is niets meer over, zegt Van den Ham. „De machinist van de hoogwerker kon er op tijd uitspringen, de machinist van de trein is helaas overleden. Van zijn cabine is ook niets meer over.” Van den Ham heeft van de brandweer gehoord dat er 14 reizigers in de trein zaten. Deze zijn allemaal uit het treinstel gehaald en zouden slechts lichtgewond zijn geraakt. Ze zijn opgevangen bij een boerderij in de buurt.

De hoogwerker op rupsbanden passeerde een bewaakte overgang. De man zou gewacht hebben op het passeren van de trein van Zwolle richting Emmen. Vervolgens begon hij de oversteek. „Dit gaat traag en kan wel 10 minuten duren. Hij heeft zich waarschijnlijk niet gerealiseerd dat de trein in tegengestelde richting er ook nog aan kwam.”

Buiten spits

Het is een geluk bij een ongeluk dat het ongeval niet een uur eerder is gebeurd, stelt Van den Ham. „Dan was het vol in de spits gebeurd. Dan was het drama niet te overzien geweest.”

Politiehelikopters vliegen af en aan om foto’s te nemen. In het weiland staat een traumahelikopter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ooggetuige Dalfsen zag machinist hoogwerker springen
Sluiten