Rens Oving
Rens Oving Nieuws 15 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Ondanks kou en gevaar blijven vluchtelingen komen

Op het Griekse eiland Lesbos is het overdag een aangename 20 graden. Maar ook hier kunnen de nachten koud zijn terwijl winterstormen langs de kust razen.

En toch komen er deze winter elke dag tientallen bootjes aan. Gevuld met vluchtelingen die een gevaarlijke overtocht meer zien zitten dan hun lot af te wachten in Turkije.

Wanhopig

Anders dan verwacht, heeft de winter de vluchtelingenstroom niet doen opdrogen. Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, is het aantal vluchtelingen wel gedaald, maar blijven de gammele bootjes af en aan varen.

In de eerste 6 weken van 2016 zijn maar liefst 77.000 vluchtelingen de Egeïsche Zee naar Griekenland overgestoken. „Winterweer en hoge zee houden de wanhopige mensen niet tegen om deze reis toch te maken. Bijna dagelijks zinken er daarom bootjes”, aldus een woordvoerder van UNHCR.

Vluchtelingen worden uit zee gered. Foto:AFP

Meer dan driehonderd mensen vonden dit jaar al de dood in de zee tussen Griekenland en Turkije.

Hoogtepunt

Het aantal vluchtelingen dat de overtocht waagt, is wel een stuk minder dan op het hoogtepunt in oktober 2015. Maar zorgelijk wordt het als je het vergelijkt met de eerste zes weken van 2015. Toen kwamen slechts vijfduizend vluchtelingen naar Europa.

Volgens professor Henk van Houtum, hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research, Radboud Universiteit, komt er voorlopig geen einde van de vluchtelingenstroom. „Het einde van de oorlog in Syrië is nog lang niet in zicht. Je hoeft geen helderziende te zijn om te verwachten dat mensen wegvluchten voor de bombardementen in een land dat in oorlog is.”

Vrouwen en kinderen

Onder hen die de oversteek wagen, zijn ook steeds meer vrouwen en kinderen. In september was nog slechts 10 procent van de vluchtelingen vrouw of kind. In 2016 was dit tot nu toe meer dan de helft.

Volgens de UNCHR moet er snel iets gebeuren om hen niet langer de gevaarlijke zee op te drijven. Onder andere de mogelijkheid om buiten Europa asiel aan te kunnen vragen en het herplaatsen van oorlogsvluchtelingen zouden een oplossing kunnen zijn.

„Ook een humanitair visum voor Syrische oorlogsvluchtelingen, waarmee ze regulier kunnen reizen, zou een optie kunnen zijn”, denkt Van Houtum. „Wat in ieder geval niet werkt, zijn strengere grenscontroles. Vluchtelingen zullen blijven komen, ze nemen alleen gevaarlijkere routes. Dat is wat de afgelopen twintig jaar is gebeurd. Met als gevolg dat mensen die in Nederland recht hebben op asiel nu sterven aan de buitengrens van de Europese Unie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ondanks kou en gevaar blijven vluchtelingen komen
Sluiten