Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 29 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Noodtoestand in Mexico na roof radioactief materiaal

In vijf staten in Mexico is de noodtoestand uitgeroepen nadat een vrachtwagen vol radioactief materiaal werd gestolen. Het gaat om iridium-192, dat brandwonden kan veroorzaken en bij langere blootstelling ook dodelijk kan zijn.

Het vat met radioactief materiaal werd gestolen in Queretaro, in deze staat werd dan ook als eerste de noodsituatie uitgeroepen. Hierna volgden Hidalgo, Guanajuato, San Luis Potosi and Michoacan. Hoe de truck gestolen kon worden, is tot op heden niet bekend, schrijft ABC.

Dodelijke stralingen

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Mexico, kan het materiaal erg schadelijk zijn als het niet voorzichtig wordt behandeld. Gezondheidsrisico´s kunnen al optreden binnen enkele minuten. Iridium-192 kan brandwonden, misselijkheid en zware verwondingen veroorzaken. Wanneer een persoon enkele uren tot dagen in contact met de stof staat, kunnen er ook dodelijke stralingen optreden. Het ministerie verzoekt inwoners een afstand van dertig meter aan te houden, mochten ze de container op het spoor zijn.

Vijfde keer

Het is niet de eerste keer dat er radioactieve stof wordt gestolen. Het nieuwe incident is al de vijfde sinds 2013. Meestal gaat het niet zozeer om de schadelijke inhoud van de truck, maar denken de dieven dat ze andere kostbare zaken hebben gestolen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Noodtoestand in Mexico na roof radioactief materiaal
Sluiten