Metro
Metro Nieuws 16 feb 2016 / 21:59 uur

Noodtoestand in Frankrijk verlengd

Het Franse parlement heeft dinsdag ingestemd met een verlenging van de noodtoestand in het land. Daarmee kunnen de autoriteiten ook de komende drie maanden gebruikmaken van uitgebreide bevoegdheden in de strijd tegen terrorisme. De Franse senaat stemde eerder al met de verlenging in.

Extra bevoegdheden

De noodtoestand werd ingesteld na de aanslagen in Parijs van 13 november, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. De maatregelen stellen de politie onder meer in staat huiszoekingen uit te voeren zonder tussenkomst van een rechter. De regering zegt dat de extra bevoegdheden noodzakelijk zijn in de strijd tegen terrorisme, maar burgerrechtenbewegingen twijfelen aan het nut van de maatregelen.

Eind januari gingen duizenden Fransen de straat op om te protesteren tegen de noodtoestand. Ook mensenrechtenorganisaties, vakbonden en verschillende politici lieten zich negatief uit over de verlenging van de noodtoestand. Volgens Amnesty International leidt de noodtoestand tot schending van mensenrechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodtoestand in Frankrijk verlengd
Sluiten