Els Anker
Els Anker Nieuws 16 feb 2016 / 14:00 uur

Nog veel mis bij schoonmaakbedrijven in de fastfood

Onderbetaling, te lange werkdagen en uitkeringsfraude: schoonmaakbedrijven die werken in de fastfoodsector nemen het in veel gevallen niet zo nauw met de regels.

Dat blijkt uit diverse controles van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en instanties als de Belastingdienst en het UVW.

Wachten

Het afgelopen jaar zijn er bij vijftig vestigingen controles geweest naar de schoonmaakwerkzaamheden. In totaal werden tien verschillende schoonmaakbedrijven onder de loep genomen. Bij slechts één onderneming werden geen overtredingen geconstateerd.

Schoonmakers zeggen onder meer dat zij al voor langere periode zeven nachten per week werken. Ook zouden niet alle gewerkte uren worden uitbetaald en krijgen medewerkers geen vakantiegeld. Schoonmakers zouden bovendien na hun nachtelijke werk moeten wachten totdat er in de ochtend fastfoodpersoneel komt om het werk te controleren. Ook deze wachttijd wordt volgens betrokkenen niet uitbetaald.

Boete

De inspectie trof bij twee schoonmaakbedrijven medewerkers aan die niet in Nederland mochten werken. Zowel het schoonmaakbedrijf als de opdrachtgever hebben hiervoor een boete gekregen.

Daarnaast zijn er 41 schoonmakers aangetroffen die vermoedelijk een uitkering kregen van de gemeente of uitkeringsinstantie UWV. Volgens de inspectie wordt er nog aanvullend onderzoek verricht.

Verbetering

De Inspectie SZW ziet echter wel verbetering. Het aantal overtredingen vermindert en schoonmaakbedrijven die de fout ingaan, worden vaker geweerd door opdrachtgevers. Sommige opdrachtgevers nemen het reinigingswerk weer in eigen beheer.

De controles bij fastfoodrestaurants worden voorlopig voortgezet. Dit jaar zal ook gericht worden gekeken naar schoonmaakbedrijven die actief zijn in bijvoorbeeld hotels, het openbaar vervoer, vakantieparken, de voedselindustrie en kantoorpanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog veel mis bij schoonmaakbedrijven in de fastfood
Sluiten