Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 16 feb 2016 / 14:54 uur

Migranten Calais waaieren uit: ook naar Nederland?

Nu het tentenkamp met de bijnaam ‘de Jungle’ in Calais is ontruimd, gaan migranten op zoek naar nieuwe plaatsen waar ze de oversteek naar Engeland kunnen maken. Ze strijken neer in het Belgische kustplaatsje Zeebrugge, niet ver van de grens met Nederland. Komen de vluchtelingen ook naar Hoek van Holland?

Het probleem is nog niet zo groot als in Calais, waar duizenden migranten een tentenkamp hadden opgezet. Maar inmiddels zouden er wel honderden vluchtelingen naar Zeebrugge zijn gekomen. Ze proberen daar de oversteek te maken naar Groot-Brittannië, voor veel migranten het beloofde land.

Honderden migranten

De afgelopen maand zijn in totaal 900 migranten zonder papieren aangehouden door de politie. Zeker de helft daarvan was op weg naar Zeebrugge. Het grootste deel daarvan komt van de Jungle uit Calais, zo melden Belgische media. Ook zetten steeds meer mensensmokkelaars migranten af in Zeebrugge. Nog geen 3 procent van de geregistreerde asielzoekers komt uit Syrië: het gaat veelal om Iraniërs.

Het tentenkamp bij Calais werd vorige maand ontruimd en met bulldozers platgereden. Sindsdien ontstond er ook een kamp in Duinkerken en nu trekken steeds meer vluchtelingen dus ook naar Zeebrugge. Vanaf het plaatsje gaat elke dag een ferry naar het Britse Hull.

Een vluchteling op het ontruimde tentenkamp de 'Jungle' van Calais. Foto: EPA
Een vluchteling op het ontruimde tentenkamp de 'Jungle' van Calais. Foto: EPA

Hoe is het in Hoek van Holland?

Nu in Calais beter toezicht wordt gehouden, verplaatst de stroom zich dus naar andere plaatsen. In Nederland is ook Hoek van Holland een mogelijke plaats waar migranten de oversteek kunnen wagen. Verladersvereniging EVO waarschuwde vorig jaar al voor vluchtelingen die zullen proberen om op de vrachtwagens in Hoek van Holland aan boord te klimmen.

Maar in Hoek van Holland is daar nog niets van te merken. Volgens EVO worden er zo nu en dan wel vrachtwagens met migranten aan boord onderschept. „Maar dan gaat het om georganiseerde smokkel en niet om migranten die zelf aan boord proberen te klimmen zonder dat de chauffeur dat weet”, aldus een woordvoerder tegen Metro.

Na de waarschuwing zijn in Nederland maatregelen genomen om te voorkomen dat de vluchtelingen van Calais hun geluk in Hoek van Holland zullen beproeven, zo stelt EVO. Verantwoordelijk staatssecretaris Dijkstra heeft de marechaussee erop gezet en het toezicht in Hoek van Holland flink verscherpt.

Het EVO ziet het dan ook niet zomaar gebeuren dat een grote groep vluchtelingen gaat proberen om illegaal in vrachtwagens bij Hoek van Holland te klimmen. In Zeebrugge is dat anders: de burgemeester zei vorige maand in diverse media dat er eerst een ‘voorhoede’ komt die kijkt of er zwakke plekken in het systeem zijn en of het mogelijk is om op vrachtschepen te komen.

Het zeehavengebied van Zeewolde. Foto: EPA
Het zeehavengebied van Zeewolde. Foto: EPA

Opengeknipte hekken

De beveiliging in Zeebrugge is veel minder streng. De Belgen vrezen dat dat een run op Zeebrugge zal veroorzaken. Nu al worden regelmatig hekken opengeknipt om op de haven van Zeebrugge te komen, of zeilen van vrachtwagens doorgesneden om bij vrachtwagens aan boord te klimmen die op weg naar Groot-Brittannië zijn.

De stroom verdeelt Zeebrugge in grofweg twee kampen: het ene deel vindt dat de vluchtelingen geholpen moeten worden en regelt onderdak en maaltijden. Het andere deel van het dorp denkt daar heel anders over: als de vluchtelingen geholpen worden, zou dat weleens nog meer migranten aan kunnen trekken. De inwoners vrezen dat Zeewolde dan dezelfde toestanden zal zien als Calais.

Voorlopig staat er nog geen tentenkamp in Zeebrugge. Maar het is de vraag of dat zo blijft: er werd al een groep van tientallen migranten opgepakt die een tentenkamp hadden opgebouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Migranten Calais waaieren uit: ook naar Nederland?
Sluiten