Els Anker
Els Anker Nieuws 19 feb 2016 / 09:21 uur

Meisjes functioneren slecht na opname jeugdafdeling

Een overgrote meerderheid van de jonge vrouwen die op een gesloten afdeling van een jeugdinstelling heeft gezeten, functioneert 4,5 jaar na afloop van de behandeling niet goed. Dat blijkt uit onderzoek van jeugdpsychiater Anne Krabbendam.

Uit de studie blijkt dat ruim 90 procent van de vrouwen slecht functioneert op volwassen leeftijd. Ze hebben forse schulden, geen diploma en/of geen werk. Bij 59 procent was er bovendien sprake van één of meer psychiatrische stoornissen.

Kwetsbaar

Voorafgaand aan het onderzoek voor het proefschrift onderzocht Sannie Hamerlynck honderden meisjes die in een gesloten jeugdinstelling werden geplaatst. Ze zaten in de instelling omdat zij ernstige gedragsproblemen hadden (drankmisbruik, prostitutie) of delicten hadden gepleegd. Krabbendam deed vervolgens een follow-uponderzoek onder 184 meisjes.

Jonge vrouwen die in een gesloten jeugdinrichting verblijven, zijn volgens het rapport erg kwetsbaar door de combinatie van trauma, gedragsproblemen en andere psychiatrische stoornissen. „Een derde van deze jonge vrouwen is moeder”, aldus de jeugdpsychiater. „De moeders functioneerden slechter dan de vrouwen zonder kind: moeders leefden bijvoorbeeld vaker van een uitkering en hadden meer last van een depressie, hoewel ze minder vaak drugs gebruikten.”

Onderschat

Het onderzoek waarschuwt dat de kans dat gedragsproblemen op de volgende generatie worden overgebracht, zeer groot is. „Behandeling en begeleiding van meisjes in de gesloten jeugdinstelling moet zich dan ook richten op het voorkómen van ongeplande en zelfs van gewenst en gepland moederschap: de impact wordt vrijwel altijd onderschat.”

Volgens het rapport is het in een moeilijke situatie haast onmogelijk om de moederrol goed te vervullen en daarmee is het risico bij een volgende generatie groot. „Alleen door preventie kan de vicieuze cirkel van verwaarlozing, mishandeling, psychiatrische stoornissen, gesloten plaatsing en getroebleerd moederschap doorbroken worden”, aldus Krabbendam.

Ze pleit dan ook voor een intensieve nazorg om de overdracht van problemen op de volgende generatie te voorkomen. „Anders komen de kinderen van deze moeders ook in een gesloten jeugdinstelling terecht.”

Agressie

Krabbendam keek in het onderzoek onder meer naar agressie bij vrouwen. Anders dan mannen richten vrouwen hun agressieve gevoelens vaker op zichzelf. Dat uit zich bijvoorbeeld in zelfbeschadigend gedrag, suïcidaliteit, het onderdrukken van agressie of het uiten van agressie naar anderen.

Deze agressievormen zijn volgens Krabbendam belangrijke voorspellers voor de agressie op jongvolwassen leeftijd. Dat is een belangrijke bevinding, omdat deze vrouwelijke agressievormen vaak als minder belangrijk worden bestempeld dan fysieke agressie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meisjes functioneren slecht na opname jeugdafdeling
Sluiten