Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 feb 2016 / 13:06 uur

Meer vrouwen op de fiets verhoogt verkeersveiligheid

Het geslacht van de fietser bepaalt de fietsveiligheid in een gebied. Hoe meer vrouwen een tweewieler bestijgen, hoe veiliger het in het verkeer is.

Dit is een van de uitkomsten van een Canadese verkeersveiligheidsstudie waarover het Belgische Zeronaut bericht. Kay Teschke, hoogleraar aan de UBC School of Population and Public Health, kwam tot de conclusie het aantal fietsers – hoe meer, hoe beter -, het geslacht -vrouw -, en de infrastructuur van het grootste belang zijn bij een veilige fietsomgeving.

Minder risico

Het geslacht is zelfs de belangrijkste risicofactor. Vrouwen nemen minder risico’s in het verkeer. Ze fietsen minder snel op drukke wegen in de stad of op wegen zonder goede fietsinfrastructuur. Daarnaast fietsen vrouwen langzamer dan mannen en beoefenen ze minder risicovolle sporten zoals mountainbiken. Eerder onderzoek heeft zelfs aangetoond dat automobilisten voorzichtiger gaan rijden als ze een vrouw passeren.

Alerter

Ook het aantal fietsers beïnvloed de veiligheid. In de Canadese provincies waar de meeste fietsers zijn, vinden in verhouding minder verkeersongevallen plaats. Hoe meer fietsers, hoe veiliger. Redenen zouden zijn dat automobilisten alerter zijn in fietsrijke gebieden, deze ook vaker vermijden en dat hier de fietsinfrastructuur vaak beter is.

Dus: hoe meer vrouwelijke fietsers, hoe veiliger het is op de weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer vrouwen op de fiets verhoogt verkeersveiligheid
Sluiten