Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 15 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Meer sekspartners verlaagt kans keelkanker vrouwen’

Of het goed is voor je imago om er als vrouw veel sekspartners op na te houden is de vraag, maar het heeft in ieder geval één hartstikke positief effect: het verlaagt namelijk de kans op kanker in keel en mond, zo blijkt uit onderzoek.

Infectiekans

De kankervormen worden gelinkt aan het Humaan papillomavirus (HPV), een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare infecties. Onderzoekers van de American Association for the Advancement of Science’s vonden dat voor vrouwen geldt dat verschillende sekspartners de kans op infectie verlaagt, terwijl het bij mannen juist hoger wordt.

Volgens Gypsyamber D’Souza, die epidemiologie geeft aan John Hopkins University in Baltimore, zijn vooral blanke mannen van gemiddelde leeftijd vatbaar voor het oplopen van het virus.

D’Souza stelt dat haar onderzoek aantoont dat jongeren in vergelijking met vorige generaties op steeds jongere leeftijd in aanraking komen met orale seks: „Ons onderzoek toont dat bij mannen het risico op een orale HPV-infectie toeneemt bij een hoger aantal orale sekspartners”, stelt ze. Bij vrouwen is dat echter niet het geval: „Als je mannen en vrouwen met een gelijk aantal sekspartners vergelijkt, heeft een man veel meer kans om HPV op te lopen dan een vrouw.”

Minder kans

Sterker nog: bij vrouwen lijkt het risico op een HPV-infectie zelfs af te nemen als ze een groter aantal vaginale sekspartners hebben. Dat komt mogelijk doordat vrouwen eerst vaginaal worden blootgesteld aan HPV, waardoor ze een soort immuniteit opbouwen die voorkomt dat ze oraal worden geïnfecteerd: „Mannen hebben niet alleen meer kans op een infectie, maar lijken ook minder snel van de infectie af te komen, wat verder bijdraagt aan een verhoogd kankerrisico.”

De US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) drukt alle pre-tieners op het hart een HPV-vaccin te halen, zodat ze beschermd zijn tegen de infectie voor ze seksueel actief worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Meer sekspartners verlaagt kans keelkanker vrouwen’
Sluiten