Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 11 feb 2016 / 13:24 uur

Man met gescheurde aorta wacht 1,5 uur op hulp

Henk Tijkken (62) uit Emmerich lag met een gescheurde aorta in zijn auto 1,5 uur te wachten op hulp. Zijn moeder, ver in de tachtig, wist niet hoe ze de hulpdiensten in moest schakelen. Wonder boven wonder stopte de 27-jarige Stefan Hageman uit Wehl om te kijken wat er aan de hand was.

Net op tijd

Tijkken dacht zelf dat het om nierstenen ging en vond het voldoende om zijn vrouw te bellen. De aandoening was toch iets erger dan de senior had voorzien. Net op tijd zag Hageman in zijn binnenspiegel een oude vrouw in een auto zitten. Hij rook onraad.

„Het was tegen kwart voor elf, ik had handbaltraining gehad. Normaal gesproken ben ik er niet zo happig op om in het donker te stoppen. Maar ik zag in de binnenspiegel toen ik langsreed een oude vrouw zitten. Dan kun je niet doorrijden”, vertelt hij aan Omroep Gelderland.

Hageman belde de hulpdiensten en de senior werd met spoed naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gebracht, waar hij geopereerd werd. Woensdagavond lag de man nog op de IC, het gaat inmiddels beter met hem.

Engeltje

Als Tijkken tien minuten later binnen was gebracht, was het te laat geweest. De dochter van Tijkken, Bolien, is de jonge automobilist erg dankbaar. „Hij heeft mijn vaders leven gered. De artsen zeiden dat wanneer mijn vader 5 à 10 minuten later in het ziekenhuis was geweest, dat het dan niet meer nodig was geweest. Hij heeft dus een engeltje gehad."

Het was nog lastig voor Bolien om Hageman te kunnen vinden. Op Facebook kwam ze er niet uit, maar na een oproep op de pagina ‘Doetinchem Leeft’ kwam ze in contact met hem.

De oproep: „Wie o wie ben jij, jij jongen met blond haar in de twintig die gisteren avond omstreeks 22:30 zo lief was te stoppen om mijn vader te helpen en gewacht heeft tot de ambulance er was. Jij was op weg naar huis, kwam van Doetinchem af en was naar de sportschool geweest. Ik wil graag met je in contact komen. Wil iedereen hem delen alsjeblieft? De foto is gemaakt bij de rotonde in Wehl daar heeft het zich afgespeeld.”

Het voorval gebeurde toen Henk Tijkken zijn moeder naar huis wilde brengen. Ze woont in Steenderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man met gescheurde aorta wacht 1,5 uur op hulp
Sluiten