Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 10 feb 2016 / 08:15 uur

Langere vluchten in toekomst door klimaatverandering

Wie in de toekomst een vliegreisje wil maken naar de Verenigde Staten, moet ervan uitgaan dat zo’n vlucht langer duurt dan momenteel het geval is. Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Environmental Research Letters, blijkt dat klimaatveranderingen langere ‘transatlantische vluchten’ tot gevolg zullen hebben.

De opwarming van de aarde leidt tot een snellere straalstroom en vertraagt vliegtuigen. Oostwaartse vluchten vanuit de Verenigde Staten zullen juist sneller gaan, maar retourvluchten duren ‘significant langer’. Bij elkaar betekent het echter een langere vlucht, omdat de tijd die op de ene weg wordt verloren, niet volledig terug kan worden gewonnen op de terugweg.

‘Duurdere tickets’

Wetenschappers van de Universiteit van Reading stellen dat door de langere vluchten de uitstoot van kerosine hoger uit zal vallen. Als gevolg daarvan gaan mogelijk ook de prijzen van een ticket omhoog: ,,Op jaarbasis gaat het om 2.000 extra vlieguren. Dat betekent 22 miljoen dollar aan kerosine en 70 miljoen kilogram aan extra CO2-uitstoot”, berekent onderzoeksleider Paul Williams tegenover BBC.

Naast dat het vliegen van en naar de Verenigde Staten bij elkaar opgeteld meer tijd al kosten, zal de consument het dus waarschijnlijk ook voelen in de portemonnee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Langere vluchten in toekomst door klimaatverandering
Sluiten