Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 24 feb 2016

Kwart raadsleden slachtoffer bedreiging of geweld

Het aantal raadsleden dat zich weleens bedreigd voelt, is in korte tijd verdubbeld. In september 2015 werd 13 procent bedreigd, nu is dat meer dan een kwart (26 procent). Toch blijft het aantal aangiftes laag. Dat meldt vakblad Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van het Perikles Instituut. De stijging komt vooral door de mogelijke komst van asielzoekerscentra.

De Nederlandse Vereniging van Raadsleden hield eerder dit jaar al een enquête onder 2600 respondenten. Daaruit bleek dat 7 procent van de gemeenteraadsleden overweegt te stoppen vanwege de agressie waarmee ze te maken krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk riep toen op om in alle discussies het verstand erbij te houden.

Aangifte

Bij verbale agressie en scheldpartijen via social media wordt meestal geen aangifte gedaan. Vernieling van persoonlijke spullen is voor de meesten wel een reden om naar de politie te stappen. Bij bedreiging van familieleden doet 80 procent aangifte. In vier gemeentes werden raadsleden bedreigd door collega’s.

Opvallend is verder dat meer ervaren raadsleden veel eerder bereid zijn aangifte te doen dan nieuwkomers. Raadsleden die voor 2002 al actief waren, doen 40 procent vaker aangifte dan mensen die later in de raad kwamen. Een belangrijke reden om geen aangifte te doen, is dat leden zich daar juist niet veilig bij voelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Kwart raadsleden slachtoffer bedreiging of geweld
Sluiten