Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 6 feb 2016 / 10:23 uur

‘Joran van der Sloot zit in middeleeuwse kerker’

Al vanaf 2012 zit Joran van der Sloot een gevangenisstraf uit van 28 jaar. Momenteel brengt hij zijn dagen door achter de tralies van een ijskoude kerker, in de zwaar bewaakte Challapalca-gevangenis ten zuiden van Peru. En dat is niet bepaald een lekkere plek, zo vindt misdaadjournalist John van den Heuvel.

Siberische omstandigheden

Van den Heuvel vertelde in RTL Boulevard over zijn bezoek aan de gevangenis. Hij zei dat de gevangenis zo ongeveer nog erger is dan Siberië. ,, Ik ben in een aantal buitenlandse gevangenissen geweest, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Het zou sowieso al een helse tocht zijn om er te komen. De gevangenis ligt op zo’n 5000 meter hoogte en bezoek krijgt Joran nauwelijks. Daarnaast is er geen verwarming en stromend water. ,,Of ik medelijden met hem heb? Nee. Maar je kunt wel in je handen wrijven zo van: hij krijgt wat ‘ie verdient, maar hij is echt totaal ontredderd. Hij is er mentaal slecht aan toe."

‘Waarheid komt welnaar boven’

John wil nog niet teveel prijs geven van zijn gesprek met Joran, dat doet hij pas in de zaterdageditie van De Telegraaf. Maar hij concludeerde alvast dat door de omstandigheden Joran waarschijnlijk binnenkort vanzelf wel uit de school zal klappen over wat er met Natalee Holloway is gebeurd.

,,Maar ik wil ook niet te veel naar buiten brengen, omdat ik zelf eerst zaken wil kunnen controleren. We zijn in het verleden al vaker door Joran op het verkeerde been gezet. Maar mijn idee is: als iemand het zó slecht heeft en daar graag weg wil, dan moet toch keer het moment komen waarop hij de waarheid gaat vertellen. En ik denk dat hij daar dicht tegenaan zit."

Joran zit momenteel de straf uit voor de moord en beroving van de Peruaanse Stephany Flores in 2010. Daarna pas wordt hij hoogstwaarschijnlijk uitgeleverd aan Amerika, die hem willen berechten voor de moord op Natalee Holloway.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Joran van der Sloot zit in middeleeuwse kerker’
Sluiten