Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 21 feb 2016 / 22:27 uur

Jet Bussemaker: ‘Stop met misbruik stufi’

Volgens de gemeente Rotterdam komt misbruik van studiefinanciering in het mbo voor. Dit meldt NOS zondag op hun website. Jet Bussemaker, de Minister van Onderwijs, laat nu uitzoeken om hoeveel mbo-studenten het gaat.

Het misbruiken van studiefinanciering werkt als volgt: studenten schrijven zich wel in voor een opleiding, maar gaan vervolgens niet of nauwelijks naar school terwijl ze maandelijks tot wel 800 euro aan studiefinanciering op hun rekening gestort krijgen. Als ze hun opleiding niet afmaken moeten ze het uiteindelijke bedrag echter wel terugbetalen.

‘Niet doen’

,,Niet doen” , waarschuwt Bussemaker als reactie op het nieuws van NOS. ,,Je werkt jezelf ermee in de nesten. Je hebt straks geen diploma, maar wel een schuld die je moet terugbetalen.”

De NOS kwam achter het misbruik vanwege gesprekken die zij afgelopen week voerden, onder anderen met mbo-scholieren op het Albeda College in Rotterdam. Daarin vertellen verschillende leerlingen hoe het sjoemelen werkt. Zo blijkt dat sommige leerlingen alleen naar school gaan tot de absentielijst is doorgegeven, om daarna te vertrekken en te genieten van hun vrije dag.

Klein aantal

Volgens Bussemaker gaat het om een klein aantal leerlingen, maar ze vindt de zaak ernstig genoeg om zich er beter in te verdiepen. ,,Als je nooit op een opleiding bent, wordt dat vanzelf zichtbaar. Scholen krijgen ook geld voor de studenten. Als alles werkt zoals het moet, kan dit probleem zich nooit heel langdurig voordoen”, aldus de minister in een interview met NOS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jet Bussemaker: ‘Stop met misbruik stufi’
Sluiten