Els Anker
Els Anker Nieuws 16 feb 2016

‘Huis voor Klokkenluiders’ opnieuw uitgesteld

De Eerste Kamer heeft dinsdag nog niet kunnen beslissen of er een ‘Huis voor klokkenluiders’ moet komen. Er leven nog te veel vragen over. Er zou dinsdag over de kwestie worden gestemd, maar in plaats daarvan wordt het debat over het huis op 1 maart voortgezet.

Het wetsvoorstel moet ertoe leiden dat als je in je werksituatie een misstand aan de orde stelt, je door het huis geholpen wordt en wordt beschermd tegen tegenwerking of bestraffing door je werkgever. Daarnaast is het de bedoeling dat het Huis voor klokkenluiders advies geeft én onderzoek doet, zowel in de publieke als private sector.

Kerfstok

In de Senaat willen ze eerst duidelijkheid over de positie van zzp’ers, vrijwilligers en stagiairs. Daarover zijn de plannen de senatoren nog niet helder genoeg. Ook wil de Eerste Kamer precies weten hoe klokkenluiders worden behandeld die zelf iets op hun kerfstok hebben.

Het voorstel is afkomstig van de Tweede Kamer en initiatief van de partijen SP, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Kamerlid Norbert Klein. De Tweede Kamer nam het voorstel eind 2013 aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Huis voor Klokkenluiders’ opnieuw uitgesteld
Sluiten