Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 15 feb 2016 / 10:12 uur

Herdenkingsconcert Bataclan voor sommigen te vroeg

Een Iers koppel dat de aanslag op theater Bataclan in Parijs overleefde, gaat niet naar het herdenkingsconcert van Eagles of Death Metal op 16 februari in de Olympia Hall in Parijs. De Amerikaanse band zal de Franse hoofdstad opnieuw aandoen voor hun wereldtour.

Te snel

Bij de bloederige schietpartij op 13 november vorig jaar kwamen 89 mensen om het leven. De gebeurtenissen van de bewuste nacht staan bij David Nolan en zijn verloofde Katie Healy nog steeds in hun geheugen gegrift.

„Het bloedvergieten, het geweld. Wat die nacht gebeurde, is nog niet echt doorgedrongen. Het is de vraag of wij en andere slachtoffers de aanslag überhaupt kunnen verwerken”, vertelt David aan Sky News. Het herdenkingsconcert van Eagles of Death Metal komt voor de twee net te vroeg. „Eens zullen we terugkeren naar Parijs. Maar nu is het nog te vroeg voor ons.”

Leven gered

Toen terroristen de concertzaal binnenkwamen en begonnen te schieten, werd David in zijn voet geraakt. Met zijn lichaam beschermde hij zijn (toen nog) vriendin Katie. „David heeft die nacht mijn leven gered door over mij heen te gaan liggen. We bleven ‘Ik hou van jou’ naar elkaar fluisteren terwijl de terroristen rondliepen en mensen afmaakten", beschrijft Katie.

Uiteindelijk zwaaide er een deur open die voor veel gewonden hun redding betekenden. Zo ook voor het Ierse koppel. „We rende naar de open deur, maar ik begreep niet waarom David er zo lang overdeed. Toen we buiten waren, zagen we dat er bloed uit David’s voet kwam." Een Franse vrouw en een voorbijganger die toevallig dokter was, brachten David en Katie naar het ziekenhuis.

Vier operaties

Om te zorgen dat David weer kon lopen, onderging de Ier vier operaties. Ondanks dat hij zijn voet weer redelijk normaal kan bewegen, kan David nog steeds niet werken. Een maand na de aanslagen besloot het koppel om zich te verloven.

In totaal kwamen er 130 mensen om in de aanslagen in Parijs vorig jaar. Eagles of Death Metal staat dinsdag bij hun concert stil bij de slachtoffers. In een interview aan NBC News laat leadzanger Jesse Hughes weten dat de terugkomst intens zal zijn maar ook een sterke boodschap uitdraagt: „We laten met het concert zien dat de ‘bad guys’ niet gewonnen hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Herdenkingsconcert Bataclan voor sommigen te vroeg
Sluiten