Els Anker
Els Anker Nieuws 24 feb 2016 / 13:07 uur

Gebrekkige privacy: rode oortjes bij de huisarts

Ongewild compagnon zijn van de medische kwesties van je buurvrouw of rode oortjes doordat anderen jóuw gesprekken kunnen afluisteren: in de huisartsenpraktijk is privacy vaak ver te zoeken. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Consumentenbond.

Klachten, diagnoses, persoonsgegevens of medicijngebruik: veel privacygevoelige informatie wordt in het bijzijn van anderen besproken. Zes op de tien ondervraagden kunnen gesprekken tussen patiënten en doktersassistentes woordelijk volgen. Dat komt doordat de wachtkamer en de balie in veel huisartspraktijken in dezelfde ruimte zijn. Bijna tweehonderd deelnemers (3 procent) kunnen zelfs gesprekken opvangen tussen de arts en zijn patiënten.

Gênant

„De wachtruimte van onze huisartsenpraktijk zit pal naast de spreekkamer", schrijft Carla Splinter de Zwart op de Facebookpagina van Metro. „Je kan alles horen als je dat wilt."

Ook Trees von Borstel-Baartmans herkent zich daarin. „Het is soms vreselijk gênant. Iedereen kan meeluisteren, omdat je door een glazen wand met de assistente moet praten."

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: „Veel mensen vinden het erg onprettig om deelgenoot te zijn van andermans klachten. Andersom is het inderdaad gênant als medepatiënten jóuw gesprekken kunnen afluisteren.”

Voorkomen

Volgens de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) moeten patiënten er op kunnen vertrouwen dat zij met hun verhaal bij de huisarts terecht kunnen en dat er goed wordt omgegaan met deze informatie. Toch zijn er geen wettelijke regels voor bijvoorbeeld geluidsisolatie.

„Huisartsen en hun personeel doen hun best om zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met privacygevoelige informatie”, aldus de LHV. Het merendeel van de praktijken zit echter niet in een modern gebouw, waardoor deze normen niet altijd haalbaar zijn. „Het is niet te voorkomen dat er in sommige situaties en op bepaalde momenten iets van een gesprek op te vangen zal zijn.”

Gouden Regels

Om huisartsenpraktijken advies te geven bij nieuwbouw, heeft de branchevereniging Tien Gouden Regels opgesteld voor een goed ontworpen huisartsenpraktijk. Hierin staat onder meer: „De balie is zo gelegen en vormgegeven dat gesprekken tussen patiënten en assistentie niet te volgen zijn in de wachtruimte” en „Er worden geen vertrouwelijke telefoongesprekken gehouden aan de balie.”

Hoe is de privacy bij jouw huisartsenpraktijk gesteld? En wat zijn jouw ervaringen met de omgang van vertrouwelijke informatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gebrekkige privacy: rode oortjes bij de huisarts
Sluiten