Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 24 feb 2016 / 14:51 uur

Gaan we een Marsloos tijdperk tegemoet?

Snoepproducent Mars in Veghel draait overuren. Miljoenen snoeprepen moeten uit de schappen verdwijnen omdat er in een reep in Duitsland plastic is aangetroffen. De terugroepactie die dinsdag is ingezet, is een monsterproject die niet een-twee-drie is geklaard.

Hoe omvangrijk is de terugroepactie?

Mars haalt ongeveer 4 miljoen repen Mars, Snickers, Milky Way Mini, Celebrations en Mini Mix terug uit winkels, tankstations en snoepautomaten in het hele land. Op luchthavens in 55 landen wereldwijd ligt nog eens een aanzienlijk aantal repen die uit de handel moeten worden gehaald. Het gaat om de grootste ‘recall-operatie’ die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Wat dit Mars gaat kosten, is nog niet bekend.

Zijn de winkelschappen een dag later al leeg?

Nee. „Het is een enorme operatie en dat kost meer tijd. De verschillende retailorganisaties hebben zo hun eigen manier om te communiceren met hun filialen. Wij hebben daar geen zicht op.” Zo hebben Albert Heijn en Jumbo ervoor gezorgd dat de repen niet meer gescand kunnen worden bij de kassa. Als iemand met een onveilig product bij de kassa komt, gaat bijvoorbeeld een lampje branden. „Einde van deze week zullen we al heel ver zijn, maar bedenk je dat in alle uithoeken van het land snoepautomaten staan waar nog tien Marsrepen uitgehaald moeten worden.”

Gaan we een Marsloos tijdperk tegemoet?

Dat zou bij sommige retailers zomaar eens het geval kunnen zijn. „De ene winkel wil eerst alles uit de schappen verwijderd hebben voordat ze een nieuwe bestelling doen. De ander wil de geretourneerde producten wel meteen uitruilen voor een nieuwe lading. Sommigen zullen dus even zonder zitten.” De consumenten die een ’foute’ reep in huis hebben, kunnen wellicht sneller weer hun tanden in een chocoladereep zetten. Zij kunnen het snoepgoed naar antwoordnummer 10016 sturen en krijgen een nieuwe verpakking opgestuurd.

Wat gebeurt er met de ’onveilige’ repen?

Deze worden vernietigd bij een afvalverwerker. „Net als huisvuil.” Zonde vinden sommige mensen, maar het is niet anders. Hoe de repen in het buitenland worden vernietigd, daar is Mars nog niet over uit. „In de verschillende landen gelden verschillende regels”, zegt Roel Govers van Mars. „Wij volgen die van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De hele wereld overvliegen om ze hier te vernietigen, klinkt niet handig.” De repen op de luchthavens zouden wel al veilig zijn gesteld.

Is er al een tweede reep met plastic opgedoken?

Mars ontving woensdagochtend wel een telefoontje over een ’verdachte’ reep. „Iemand had een foto gemaakt van een reep waar plastic in zou zitten. Dit betrof zwart plastic, wat raar is. Het zou rood moeten zijn.” Het gaat om PE-plastic (polyethyleen). Dit wordt veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie en „wordt in het lichaam afgebroken zonder schadelijke gevolgen”. Het gevaar dat bestaat is dat iemand zich verslikt of in het meest extreme geval erin stikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaan we een Marsloos tijdperk tegemoet?
Sluiten