D. van Aken
D. van Aken Nieuws 25 feb 2016 / 08:32 uur

LIVE: Ernstig treinongeluk bij Dalfsen

Update 13.55 uur: Premier Mark Rutte heeft contact gehad met burgemeester Han Noten van Dalfsen.

Rutte meldt op Twitter dat hij heeft gesproken met Noten: ,,Hem sterkte gewenst en steun toegezegd”. De premier geeft verder aan dat zijn gedachten zijn ,,bij slachtoffer en gewonden”.

Update 12.22 uur: De berijder van de hoogwerker is aangehouden voor nader onderzoek. Hij heeft zichzelf net op tijd in veiligheid weten te brengen. Hij sprong van twee à drie meter hoogte naar beneden toen hij de trein zag naderen. ,,We hebben van ooggetuigen begrepen dat dit ternauwernood goed is gegaan”, aldus burgemeester Noten. De man is lichamelijk ongedeerd maar ,,afschuwelijk geschrokken”.

Update 12.00 uur: De spoorlijn tussen Dalfsen en Ommen is waarschijnlijk nog wel een paar dagen gestremd. Dat verwacht spoorbeheerder ProRail. ,,De trein moet worden weggehaald, de overweg moet worden hersteld en we weten niet hoe ernstig het spoor zelf is beschadigd”, zegt een woordvoerder dinsdag.

Update 11.00 uur: Ook de Veiligheidsregio bevestigt dat er een dode is gevallen. Twee mensen zijn naar een ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe ze er aan toe zijn. Vier anderen waren lichtgewond en hoefden niet naar een ziekenhuis te worden vervoerd. Waarschijnlijk zijn alle inzittenden nu terecht.

Update 10.50 uur: De hulpdiensten zijn druk bezig met reddingswerk en de berging in de weilanden waar de gekantelde trein ligt. Enkele passagiers zijn opgevangen in een woning in de buurt van het spoor. De gemeente Dalfsen geeft om 12.00 uur in het gemeentehuis een persconferentie over het treinongeval.

Update 10.20 uur: Eddy van den Ham en zijn vrouw Ria runnen Vechtdalcamping het Tolhuis in Dalfsen. Pal naast de plek waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Metro sprak met ze. „Het is één grote ravage”, zegt Eddy van de Ham. „Het klonk alsof een gekantelde vrachtwagen met container over de snelweg schaafde. Maar dan tien keer heftiger. Het was een erg raar geluid. We zagen een grote stofwolk en vervolgens overal brokstukken.”

Van de hoogwerker waar de trein op botste is niets meer over, zegt Van den Ham. „De man van de hoogwerker kon er op tijd uitspringen, de machinist van de trein is helaas overleden. Van zijn cabine is ook niets meer over.” De hoogwerker op rupsbanden passeerde een bewaakte overgang. De man zou gewacht hebben op het passeren van de trein. Vervolgens begon hij de oversteek. „Dit gaat traag en kan wel 10 minuten duren. Hij heeft zich waarschijnlijk niet gerealiseerd dat de trein in tegengestelde richting er ook nog aan kwam.”

Het is een geluk bij een ongeluk dat het ongeval niet een uur eerder is gebeurd, stelt Van den Ham. „Dan was het vol in de spits gebeurd. Dan was het drama niet te overzien geweest.”

Update 10.10 uur: De eerste beelden van het ongeluk werden gemaakt via Periscope.

Update 10.00 uur: Burgemeester Noten van Dalfsen bij de NOS: “Er is sprake van één overledene en het aantal gewonden blijkt mee te vallen; één gewonde. Er zaten niet zoveel mensen in de trein.”

—-

Bij Dalfsen is dinsdagochtend rond 9 uur een trein ontspoord. De passagierstrein zou op de spoorwegovergang bij het Lage Veld zijn gebotst op een hoogwerker. Treinstellen liggen op hun kant in het weiland.

Hulpdiensten bij de passagierstrein / ANP

Het ongeluk gebeurde op de spoorlijn Zwolle – Emmen. Daar rijden treinen van Arriva. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

De machinist zou het ongeluk niet hebben overleefd. Dat meldt de regionale zender RTV Oost. De Veiligheidsregio en vervoerder Arriva konden het overlijden niet bevestigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
LIVE: Ernstig treinongeluk bij Dalfsen
Sluiten