Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 17 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Emotioneel weerzien met Eagles Of Death Metal

Drie maanden na de aanslagen stond Eagles Of Death Metal dinsdagavond opnieuw op een podium in Parijs. Niet in de Bataclan dit keer – die wordt gerenoveerd – maar in L’Olympia, een prachtige, 128 jaar oude zaal, die voor de gelegenheid zwaarder beveiligd is dan Het Witte Huis. Overal is politie en toeschouwers worden vier keer gecontroleerd voordat ze naar binnen mogen.

‘Te snel’

De Californische rockband beloofde kort na de aanslagen terug te komen naar de Franse hoofdstad om hun concert van die verschrikkelijke avond van 13 november vorig jaar af te maken. En er is dus woord gehouden. Iets waar niet iedereen over te spreken is. „Dit is veel te snel”, aldus een jongen tegen een van de tientallen journalisten die hebben postgevat voor de concertzaal.

Roze bril

Metro Frankrijk is erbij wanneer iets na 21.00 uur de zaallichten uitgaan en de band het podium opstapt, begeleid door de laatste klanken van Paris s’eveille van Jacques Dutronc. De band krijgt een zeer warm welkom. Frontman Jesse Hughes, roze bril boven de dikke snor en een rode bokserscape om de schouders, neemt uitgebreid de tijd om het publiek te begroeten.

Eerste verrassing is dat Josh Homme erbij is, de medeoprichter van EODM en frontman van Queens Of The Stone Age kruipt maar af en toe achter het drumstel en was er vorig jaar in de Bataclan niet bij. De show wordt op gang gebracht met I Only Want You, een nummer van het album Peace, Love, Death Metal uit 2004. Vervolgens vraagt Hughes met trillende stem het publiek een moment van stilte in acht te nemen om de slachtoffers van 13 november te eren.

De rest van de avond zegt hij niet veel meer dat rechtstreeks te maken heeft met de aanslagen waarbij 89 mensen die in de Bataclan waren, onder wie de vaste merchandise-verkoper van Eagles Of Death Metal, om het leven kwamen. Wel zijn er overal veel tranen. „In de zaal zagen we mensen die het moeilijk hadden, vooral op het balkon”, aldus de Belgische journalist Steven Decraene bij de Vlaamse omroep VRT. „De emotie in de zaal was duidelijk voelbaar. Maar er hing zeker geen sombere sfeer. Het publiek bestond behalve uit mensen die er de vorige keer ook bij waren ook uit mensen die puur waren gekomen voor de muziek, of als statement.”

Ongerust

„Ik ben zo dronken dat ik niet weet hoe dit concert zal eindigen”, aldus Hughes halverwege de show. Ondanks zijn tranen en de alcohol blijft zijn band de nummers aaneenrijgen, zonder veel bindteksten. Op het balkon zit fotografe Marion Ruszniewski, die gewond raakte op 13 november maar het overleefde omdat er kogels afketsten op de apparatuur die om haar nek hing. Ondanks haar verwondingen wilde ze er per se bij zijn vanavond. „Ik was ongerust over vanavond, maar ik vond het geweldig”, zegt ze tegen verslaggever Romain Burrel van Metro Frankrijk.

Marie was er ook bij in de Bataclan. Voor haar was deze avond een test. Ze wilde weten hoe ze er psychisch gezien voorstaat. „Het was heel zwaar voor me”, zegt ze na afloop. „Ik heb de hele tijd naar de uitgang gekeken en tijdens de minuut stilte dacht ik dat ik een paniekaanval kreeg.”

Om 22.25 verlaat de band het podium. Het nummer Kiss The Devil is niet gespeeld. Tijdens dat liedje drongen de terroristen zich op 13 november schietend de Bataclan binnen. Hughes komt daarna nog in zijn eentje terug, onder meer voor een cover van Brown Sugar van The Rolling Stones. „Ik vond het een geweldige avond en ik ben blij dat we elkaar niet hebben laten vallen”, zegt hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Emotioneel weerzien met Eagles Of Death Metal
Sluiten