Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 20 feb 2016 / 18:20 uur

Eindelijk vrij, gevangene zit 43 jaar in isoleercel

De 69-jarige Albert Woodfox zat 43 jaar lang, 23 uur per dag in een Amerikaanse isoleercel. Hij werd vrijdag vrijgelaten. Woodfox, ook wel de eenzaamste gevangene ooit genoemd, zat sinds april 1972 vast voor de moord op een gevangenisbewaarder.

Het overgrote deel van zijn straf zat hij uit in de isoleercel van twee bij drie meter. Hij mocht één uur per dag naar buiten. Dat moest alleen – medegevangenen zag hij nooit. De Verenigde Naties noemden de straf dan ook een vorm van marteling.

Opstand in de gevangenis

Woodfox zat in de jaren 70 vast voor een gewapende overval. In de gevangenis brak een opstand uit, waarbij een bewaker werd gedood. Woodfox werd daarvoor veroordeeld op basis van getuigenissen van medegevangenen. Zij verklaarden dat Woodfox de man vasthield, terwijl twee anderen op hem instaken.

Zelf ontkende hij al die tijd hij de moord heeft gepleegd. Woodfox was lid van de militante Black Panthers, die streden tegen racisme. Volgens Woodfox is hij veroordeeld vanwege een opzetje: de gevestigde orde wilden de Black Panthers hard aanpakken, en dit zou een goede aanleiding zijn geweest.

Woodfox heeft al die tijd geprobeerd om bij de rechtbank zijn gelijk te halen. Uiteindelijk is hij akkoord gegaan met een straf voor doodslag, in plaats van voor moord. Daardoor kon hij nu vrijkomen. De twee andere verdachten kwamen al vrij in 2001 en 2013.

Slechte gezondheid

Ondanks dat Woodfox nu akkoord gaat met een veorordeling voor doodslag, beweert hij nog altijd dat hij onschuldig is. Hij heeft de strijd echter opgegeven in verband met zijn leeftijd en gezondheid, laat hij in een verklaring weten. Woodfox heeft diabetes, een hoge bloeddruk en hepatitis C.

Woodfox verklaarde dat hij nu graag het graf van zijn oma wil bezoeken. Zij overleed in de tijd dat hij in de gevangenis zat, en hij kreeg geen verlof om de begrafenis bij te wonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eindelijk vrij, gevangene zit 43 jaar in isoleercel
Sluiten