Remco Visser
Remco Visser Nieuws 16 feb 2016 / 21:19 uur

Eerste Nederlandse bommen op IS in Syrië

Nederlandse F-16’s hebben voor het eerst bommen op doelen van terreurgroep IS in Syrië gegooid. Dat meldde het ministerie van Defensie dinsdag.

Volgens het ministerie werden „ongeveer tien missies uitgevoerd boven Irak en Oost-Syrië, waarbij wapens zijn ingezet tegen gevechtsposities, militaire middelen en strategische doelen van de terreurorganisatie IS.” Wanneer en waar de aanvallen plaatshadden, wordt niet gemeld.

Missie

Vier Nederlandse F-16’s voeren de aanvallen tegen de terreurbeweging uit vanaf een militaire basis in Jordanië. Ook zijn er nog twee toestellen mee als reserve. Ongeveer tweehonderd man personeel is met de gevechtsvliegtuigen mee. De missie duurt tot juli.

De gevechtsvliegtuigen opereren alleen boven het oosten van Syrië. Daar moeten ze aanvoerlijnen van IS uitschakelen. Het gaat onder meer om commandocentra, trainingskampen en fabrieken waar bermbommen worden gemaakt. Ook banken of olieraffinaderijen kunnen doelwit zijn.

Irak

De Tweede Kamer ging vorige week met ruime meerderheid akkoord met uitbreiding van de missie naar het oosten van Syrië. Sinds oktober 2014 voerden Nederlandse F-16’s al wel meer dan 1700 missies in buurland Irak. Daarbij werd IS meer dan 1300 keer onder vuur genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste Nederlandse bommen op IS in Syrië
Sluiten