Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 29 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Eerste jakhals gezien in Nederland

Voor het eerst is er een goudjakhals gespot in Nederland. Per toeval werd het roofdier dat zich normaal gesproken ophoudt in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en op de Balkan op de Veluwe vastgelegd met behulp van een cameraval.

De camera is geplaatst door Alterra en de Wageningen Universiteit die op de Veluwe onderzoek doen naar het terreingebruik van hoefdieren. Zij hebben de camerabeelden van de vermeende goudjakhals, gemaakt op 19 februari, voorgelegd aan enkele bekende jakhalzen-experts. Deze hebben bevestigd dat het om een goudjakhals gaat.

Opmars

De goudjakhals is bezig aan een opmars in Europa. De laatste jaren migreert de jakhals richting West- en Noord-Europa. Zo is hij al opgedoken in Duitsland, Denemarken en de Baltische staten. De dichtstbijzijnde melding is afkomstig uit de omgeving van Frankfurt.

De goudjakhals is een middelgrote hondachtige die met een schouderhoogte van ongeveer 50 centimeter duidelijk groter is dan een vos. De combinatie van zwarte, bruine en lichte haren geeft hem een ruige indruk.

Het is een alleseter. Hij jaagt op hazen, konijnen, knaagdieren, reptielen, amfibieën en vogels, maar eet ook vogeleieren, fruit en afval. Ook voor zijn leefgebied heeft hij niet een specifieke voorkeur. Hij leeft onder meer op steppen, in bossen en moerassen, maar schuwt ook het cultuurlandschap niet. Gevaarlijk voor de mens is hij niet. Eerder schuw.

Oorsprong onbekend

„We weten nog niets over de oorsprong van het waargenomen dier,” zegt Alterra-onderzoeker Edgar van der Grift. „Het dier kan op eigen kracht ons land zijn binnengewandeld, maar het kan ook zijn dat het een ontsnapt of illegaal uitgezet dier is.”

De onderzoekers proberen dna-materiaal te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Mede daarom wordt de plek waar hij is gezien niet bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste jakhals gezien in Nederland
Sluiten