Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 21 feb 2016 / 22:26 uur

Duurdere VOG baart organisaties zorgen

Vanaf maart wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag maar liefst 38 procent duurder. Het is reden voor vrijwilligers- en welzijnsorganisaties om zich ernstig zorgen te maken.

Op dit moment kost een VOG je nog tussen de 24 en 30 euro. Over een maandje betaal je daar dus bijna 40 procent meer voor. Vrijwilligers- en welzijnsorganisaties maken zich nu zorgen, omdat ze bang zijn dat ze de verklaringen voor vrijwilligers niet meer kunnen betalen.

Onder andere de NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) is erg geschrokken, zegt hun woordvoerder Joost van Alkemade tegen RTL Nieuws. Als voorbeeld noemt hij vrijwilligersorganisatie Humanitas. „Voor die vrijwilligers is Humanitas bij elkaar 122.000 euro kwijt aan de VOG. Als prijsverhoging doorgaat, kosten de VOG’s 22.000 euro meer.”

Geen VOG

De hogere kosten kunnen er op den duur voor zorgen dat organisaties er misschien voor kiezen om geen VOG meer aan te vragen voor hun vrijwilligers. Van Alkemade benadrukt tegen RTL dat het belangrijk is dat iedere organisatie de VOG kan aanvragen. „Je wil niet dat mensen met verkeerde bedoelingen bij een organisatie aan de slag gaan."

Morgen gaat er via NOV en MOgroep een brief naar Staatssecretaris Dijkhoff met de vraag de verhoging terug te draaien.

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis screent (rechts)personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

Een VOG kan worden afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en aan rechtspersonen (bedrijven/organisaties). Als iemand een VOG aanvraagt, doet Justis onderzoek naar het justitiële verleden van een natuurlijk persoon (NP) of rechtspersoon (RP). Om een baan te kunnen krijgen is het in veel gevallen nodig om een VOG te kunnen overleggen. Voor sommige branches is dit zelfs (wettelijk) verplicht. (bron Justis.nl)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duurdere VOG baart organisaties zorgen
Sluiten