Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 feb 2016 / 19:25 uur

‘Coalitie VS bombardeert ziekenhuizen in Syrië’

Volgens de Syrische ambassadeur in Moskou, Riad Haddad, zijn de onder de leiding van de Verenigde Staten geleide troepen bezig met het bombarderen van Syrische ziekenhuis. In plaats van te strijden tegen Islamitische Staat werden hospitalen in het noordwesten van het land onder vuur genomen, zo zegt hij in Russische media.

Minimaal twintig doden

Bij de bombardementen van maandag zijn volgens de laatste berichten van de Verenigde Naties vijftig mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffer bevinden zich ook kinderen van het kinderziekenhuis in Azaz en medewerkers van de stichting Artsen Zonder Grenzen. De andere getroffen stad is Murat al-Numan. Beide steden zijn in het bezit van IS.

IS wijst inmiddels met zijn vinger naar Damascus en Moskou, maar vanuit Moskou wordt de verantwoordelijkheid voor de bombardementen dus doorgeschoven naar de Verenigde Staten en de landen die tot hun coalitie behoren. Verder verwijt Haddad Turkije dat het land zich militair mengt in de oorlog. Turkije zou de soennitische extremisten van IS steunen.

Koerden

De inmenging van Turkije heeft te maken met de Koerdische opmars in Syrië, iets wat de regering van Turkije niet zint. De Turken willen dan ook koste wat het kost voorkomen dat de Koerden de stad Azaz in handen krijgen, iets dat zeer waarschijnlijk hun volgende doelwit is. „We zullen niet toestaan dat Azaz valt. Als ze opnieuw naderen kunnen ze de hardst mogelijke reactie tegemoet zien”, aldus de Turkse premier Amet Davutoglu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Coalitie VS bombardeert ziekenhuizen in Syrië’
Sluiten