Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 2 feb 2016 / 16:39 uur

CBR krabbelt terug: rijexamen niet moeilijker

Heel Nederland was in rep en roer: kandidaten zouden tijdens het rijexamen extra vragen krijgen over de verkeerstheorie om het examen moeilijker te maken. Het CBR komt nu terug op deze eerder aangekondigde maatregel.

Na berichtgeving over gesjoemel bij het theorie-examen liet het CBR weten dat het praktijkexamen strenger zou worden. De examinator zou tijdens de rit voortaan ook vragen stellen over de theorie.

Gesjoemel

Rijscholen zouden jaarlijks tienduizenden cursisten laten slagen door ze de antwoorden van het theorie-examen uit hun hoofd te laten leren. De vragen zijn namelijk bekend bij rijscholen. Bij de zogenaamde ‘turbomethode’ was het de vraag of de cursisten de verkeersregels wel echt kennen. Dat bleek uit interne stukken van het CBR.

‘We toetsen het al’

Met de extra vragen bij het praktijkexamen zouden cursisten die gesjoemeld hadden met hun theorie worden aangepakt. Maar maandag laat het CBR weten dat er toch niets gaat veranderen aan het praktijkexamen. „Tijdens de rit toetsen we al of de kandidaat de regels kan toepassen. Als iemand wil slagen, moet hij dus voldoende theoretische kennis hebben”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

De afgelopen dagen ontstond onzekerheid bij kandidaten die moesten afrijden. Het was niet duidelijk of ze te maken zouden krijgen met een moeilijker rijexamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CBR krabbelt terug: rijexamen niet moeilijker
Sluiten