Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 5 feb 2016 / 12:13 uur

Boete voor 120.000 oud-studenten met gratis ov-kaart

Als je klaar bent met studeren, moet er een hoop geregeld worden. Zo ook het opzeggen van je ov-abonnement, waarmee je tijdens de studie kosteloos kunt reizen. In de praktijk doen weinig ex-studenten dit: bijna de helft blijft onterecht gratis het ov gebruiken. In 2014 en 2015 kregen 120.000 oud-studenten daarvoor een boete.

Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), opgevraagd door de Volkskrant, blijkt dat weinig mensen die klaar zijn met hun studie het gratis abonnement beëindigen. Tot nu toe hebben de oud-studenten bij elkaar al 56 miljoen euro aan boetes betaald, dat is gemiddeld 500 euro per student.

Waarschuwing

Het boetebedrag is 97 euro per twee weken. DUO waarschuwt na de eerste maand per e-mail, dan is het boetebedrag al opgelopen tot bijna 300 euro. Niet iedereen laat zijn abonnement bewust doorlopen, sommige ex-studenten vergeten het ov op te zeggen of zijn verhinderd vanwege een buitenlandse reis of stage.

De meeste studenten zeggen het abonnement twee maanden na de eerste boete stop, maar dat geldt niet voor iedereen. Oud-student Bob zegt tegen de Volkskrant: „Ik zou normaal 90 euro per week kwijt zijn aan reiskosten. De boete betalen is de helft goedkoper.”

Hogere boete

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt dat veel studenten de boete bewust betalen, omdat ze dan goedkoper reizen dan wanneer ze het normale bedrag voor hun reis betalen. Minister Jet Bussemaker wil de boete vanaf volgend jaar daarom verhogen van 97 naar 150 euro per halve maand.

Studentenorganisatie ISO denkt niet dat studenten massaal misbruik maken, maar dat ze ‘gewoon vergeten hun ov-kaart stop te zetten of niet weten hoe ze dit moeten doen’. ISO wil dat opzeggen voor studenten makkelijker wordt. Dat kan nu alleen bij een automaat op een station.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boete voor 120.000 oud-studenten met gratis ov-kaart
Sluiten