Paul Buckley
Paul Buckley Nieuws 26 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Belangrijke verkiezingen in Iran: wat je moet weten

Een dubbele verkiezing in Iran vrijdag: een voor het parlement en een voor de Raad van Experts. Het land kan hiermee doorgaan in de huidige conservatieve richting, of een meer hervormingsgezinde regering installeren.

Het parlement is verantwoordelijk voor het aannemen van nieuwe wetten, zoals de nieuwe nucleaire deal met het Westen.

Raad van Experts

De Raad van Experts is een religieus orgaan dat een nieuwe hoogste leider kiest, mocht die komen te overlijden. De huidige leider, Ayatollah Ali Khamenei, is behoorlijk ziek. Daardoor wordt verwacht dat de komende Raad van Experts weleens belangrijk zou kunnen worden, want de hoogste leider is de hoogste politieke en religieuze leider van Iran.

Een ander religieus orgaan, dat deels wordt vastgesteld door het parlement en deels door de hoogste leider, kan bepalen wie er mee mag doen met de verkiezingen voor de Raad van Experts. Veel Iraniërs zijn boos omdat de meeste hervormingsgezinden uit de verkiezing zijn geweerd.

Jongeren Neigen naar het Westen

Meer dan de helft van de inwoners zijn onder de 35 jaar, van die groep is 25 procent werkloos. Veel jongeren maken zich dus zorgen over hun toekomst en willen daarom een progressievere regering die het makkelijker maakt om banden aan te gaan met het buitenland. In reactie daarop roept de huidige regering stemmers op conservatief, en daarmee tegen het Westen, te stemmen.

Voor ons hebben de verkiezingen natuurlijk ook gevolgen: Iran heeft met bijna 80 miljoen inwoners na Egypte de grootste bevolking van het Midden-Oosten. Met een overwegend sjiitische bevolking vormt het een belangrijk tegengewicht voor het (extreem fundamentalistisch) soennitische IS en de omringende soennitische staten, zoals Saudi-Arabië.

Met de nucleaire deal van 2015 zijn de verhoudingen tussen het Westen en Iran verbeterd, waardoor het land zorgt voor iets meer zekerheid in een verder instabiele regio.

De resultaten van de verkiezing voor de Raad van Experts worden na het weekend verwacht. De resultaten van de parlementaire verkiezingen kunnen nog duren tot april, als daar de tweede ronde van wordt gehouden. Er zijn 55 miljoen stemgerechtigden, er wordt vanwege de politieke onvrede een hoge opkomst verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Belangrijke verkiezingen in Iran: wat je moet weten
Sluiten