Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 1 feb 2016 / 18:35 uur

Basisschoolkind moet straks professioneel gymmen

Gymles op de basisschool mag straks alleen nog door professionele sportleraren worden gegeven, zo wil regeringspartij VVD. Maandag werd hiervoor een initiatiefnota ingediend.

Maar wat is er dan mis met de ‘gewone’ meester of juf die de kinderen een potje leert voetballen of in de touwen laat slingeren?

Meer dan spel

„Gymles geven is meer dan alleen een spelletje neerzetten en klaar”, vindt Kees Snel. Deze inmiddels gepensioneerde vakleerkracht bewegend onderwijs gaf veertig jaar lang gymles op basisscholen die het nut van een professionele gymmeester al inzagen. „Bewegen is de basis voor een gezonde toekomst. Maak je een kind voor het veertiende levensjaar niet enthousiast voor sport, dan kan je het daarna wel schudden”, stelt Snel.

„Een vakleerkracht heeft geleerd alle kinderen enthousiast te maken. Een gewone meester of juf is vaak al blij als het potje voetbal een beetje loopt. En wat zie je dan? Het kind dat goed in voetbal is, is continu aan de bal terwijl een ander de bal misschien één keer aanraakt. En dat kind krijgt een hekel aan sport. Vakleerkrachten hebben geleerd dit op te lossen. Bijvoorbeeld door twee ballen in het spel te gebruiken. Het dominante kind kan niet de baas zijn over beide ballen.”

Talentjes

Naast de a-motorische of bange kinderen, hebben ook de meer getalenteerde kinderen volgens Snel baat bij een professionele gymleraar. „Het kind dat met gemak aan de ringen zwaait, moet dat maar eens doen met de ogen dicht, een stuk moeilijker.” Naast uitdagen en enthousiast maken, is ook veiligheid een belangrijk argument van Snel om een professionele gymleraar in de gymzaal te zetten. „Kinderen moeten goed leren landen om ongelukken te voorkomen. En leer je ze op de basisschool op de juiste manier bewegen, dan voorkom je blessures, ook op latere leeftijd.”

Auw!

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het tijdens de gymles nog weleens misgaat. In 2014 liepen 54.000 kinderen een blessure op tijdens bewegend onderwijs op de basisschool. Een professionele gymleraar wordt dan ook toegejuicht door deze expertiseclub. „Het zal de motorische fitheid van kinderen verhogen en daarmee blessures tegenaan”, zegt Casper Dirks, van VeiligheidNL.

Geld

Leuk en aardig, maar wat moet dat kosten? „Niets extra’s”, laat VVD-Kamerlid Rudmer Heerema weten. Hij is de man achter de maandag ingediende initiatiefnota en was voor hij de Kamer inging zelf gymleraar. „Kwestie van slim omgaan met uren die vrijkomen. Als bijvoorbeeld een groepsleerkracht weggaat die 34 uur werkte, neemt de school een nieuwe leerkracht aan die 32 uur werkt, omdat er dan 2 uur naar de vakdocent gym gaan. Of als een groepsleerkracht een dagje minder wil werken, schuiven die uren naar de vakleerkracht gym.”

Voordat er op deze manier vanzelf genoeg uren vrijkomen voor een professionele gymleraar zijn we wel wat jaren verder, erkent Heerema. „We hebben een overgangsperiode berekend van zes tot tien jaar.”

Muziek en tekenen

En hoe zit het met muziek of tekenen? Is de volgende stap een professionele muziekleraar, tekenjuf of knutselmeester op de basisschool? „Op dit moment richten we ons op de gymles”, zegt Heerema. „Naast een positief effect op gezondheid, heeft onderzoek ook aangetoond dat een kind dat beter en meer gymt op school, zich beter kan concentreren op andere vakken. Professionele muziek- of tekenles op school heeft vooralsnog geen effect aangetoond op andere vakken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Basisschoolkind moet straks professioneel gymmen
Sluiten