Ellen van Bolderen
Ellen van Bolderen Nieuws 29 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Autotheorie vaak duurder dan nodig

Theorie-examens blijken veel duurder door websites van tussenpersonen. Kandidaten voelen zich bedonderd.

Je kunt je autotheorie-examen het beste direct reserveren via de site van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Websites van tussenpersonen zijn al snel twee tientjes duurder.

20 euro duurder

Telefonische klachten van consumenten die zich bedonderd voelen stromen bij het CBR binnen. Op het internet zijn websites actief die een theorie-examen tegen een hogere prijs aanbieden. Waar je via de pagina van het CBR 30 euro betaalt, ben je bij een tussenpersoon gemiddeld 50 euro kwijt.

Deze sites verschijnen bovenaan in de bekende zoekmachines, omdat de eigenaars hiervoor betalen. Daardoor denken veel examenkandidaten dat ze zich op een betrouwbare website bevinden. „De meest voorkomende klacht is dat mensen het idee hebben dat ze bij ons reserveren, maar dat blijkt dan helemaal niet het geval te zijn’’, zegt Irene Heldens namens het CBR.

In de gaten houden

Het CBR houdt sites als mijntheorieaanvragen.nl en theoriebespreken.nl nauwlettend in de gaten. Zodra wordt gezien dat een van de pagina’s te veel op die van het CBR gaat lijken, wordt er juridisch ingegrepen. Naast waarschuwingen op de eigen website en via social mediakanalen als Twitter kan het CBR niet veel doen. De websites zijn legaal omdat ze gewoon een dienst aanbieden. Toch houden de meesten er een ‘slimme’ werkwijze op na. Zo wordt de prijs pas aangegeven wanneer je al jouw gegevens inclusief burgerservicenummer hebt ingevoerd en je akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden.

Reactie sitebeheerder

Eén sitebeheerder is bereid commentaar te geven. De man laat weten dat het ‘gewoon een kwestie van marktwerking is’. „Er zijn mensen die niet nakijken waar het goedkoper kan, dat gebeurt ook bij het kopen van een spijkerbroek. Daarnaast verrichten wij handelingen voor de consument en ligt onze winstmarge in de hogere prijs.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.