Els Anker
Els Anker Nieuws 7 feb 2016 / 14:50 uur

Arbeidsongeschiktheid: minder zzp’ers verzekerd

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als zzp’er? Liever niet, zeggen vooral vrouwen en jongeren.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds minder zelfstandigen zonder personeel zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Verantwoordelijk

Waar in 2011 nog 23,4 procent van de zzp’ers verzekerd was, daalde dit aandeel in 2013 naar 21,9 procent.

Als je in dienst bent van een bedrijf wordt verplicht een arbeidsongeschiktheid- en pensioenpremie ingehouden. Dit is echter niet verplicht voor zelfstandigen. Ze zijn daardoor zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van hun pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Partner

Vooral jongeren en vrouwen lijken erg gemakzuchtig te zijn: ruim negen op de tien zzp’ers tot 25 jaar heeft geen premie afgesloten. In de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar is een kwart verzekerd.

Ook vrouwelijke zzp’ers zijn minder vaak geneigd om een verzekering af te sluiten. Zonder partner in huis hebben ze minder vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering: 13 tegen 19 procent.

Bouw

Hebben ze wel een partner met wie ze samenwonen, dan betalen vrouwen die werken als zzp’er relatief minder vaak aov-premie: 9 procent. Mannen verzekeren zich als er een partner in huis is juist vaker tegen arbeidsongeschiktheid: 33 procent.

Zelfstandigen die werken in de bouw, landbouw en visserij en financiële dienstverlening zijn het vaakst verzekerd. De minste premies worden betaald door de sectoren cultuur, recreatie en overige diensten, handel, vervoer en horeca en verhuur van en handel in onroerend goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arbeidsongeschiktheid: minder zzp’ers verzekerd
Sluiten