Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 17 feb 2016 / 11:39 uur

Apple moet FBI helpen iPhone terrorist te kraken

Een Amerikaanse rechter heeft Apple opgedragen de FBI te helpen om toegang te krijgen tot de data van de telefoon van Syed Rizwan Farook, die in december vorig jaar samen met zijn vrouw veertien mensen doodde alvorens de politie hem doodschoot.

Het gerechtelijk bevel eist dat Apple helpt om de beveiligingssoftware van Farook te omzeilen. Data op Apple-apparaten, zoals tekstberichten en foto’s, zijn sinds een update van september 2014 standaard versleuteld. Daardoor kun je alleen toegang krijgen tot de data bij het juist invoeren van een wachtwoord. Na tien verkeerde pogingen, verwijdert het apparaat automatisch de data.

Hulp bieden

Nu kan Apple zelf ook niet bij de data, maar toch moet het bedrijf hulp gaan bieden. De FBI wil dat Apple aanpassingen doet zodat de FBI oneindig pogingen kan doen het wachtwoord te kraken. Daarnaast wil de FBI dat Apple helpt een manier te vinden waarop op een snelle manier verschillende combinaties ingevoerd kunnen worden, zodat niet elk mogelijk wachtwoord handmatig hoeft te worden ingetoetst.

Het wachtwoord van Farook bestaat uit vier cijfers, waardoor er 10.000 mogelijke combinaties zijn.

Update: in reactie op de eis van het gerechtshof heeft Apple een bericht op hun website gezet. Daarin staat dat ze geen situatie willen veroorzaken waarin telefoonfabrikanten gedwongen worden een ‘backdoor’ in te bouwen, zodat veiligheidsdiensten bij privé-informatie kunnen. Daarom heeft Apple besloten de beslissing van het gerechtshof aan te vechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple moet FBI helpen iPhone terrorist te kraken
Sluiten