Els Anker
Els Anker Nieuws 11 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Al-Khoury: Vluchten uit Irak was de enige optie

Als de Iraakse Firas Al-Khoury (30) tijdens zijn werk met de dood wordt bedreigd, ziet hij geen andere uitweg dan zijn geboorteland te ontvluchten. Hij laat alles achter wat hem lief is. Toch weet hij één ding zeker: zijn baan als arts geeft hij niet op.

Het lijkt nog maar kort geleden dat Al-Khoury samen met zijn familie in Irak woonde. Hij had een baan op de spoedeisende hulpafdeling en deed vrijwilligerswerk waarvoor hij kinderen in afgelegen dorpen vaccineerde. „Alles was fijn”, aldus Al-Khoury. „We hadden een mooi leven.”

Tot een gebeurtenis zijn leven volledig op zijn kop zet. „Tijdens mijn dienst overleed er een patiënt. De nabestaanden hielden mij verantwoordelijk voor zijn dood en zinden op wraak. De politie kon mij geen bescherming bieden. Vluchten was de enige optie.”

Doorzetten

De beginperiode van zijn verblijf in Nederland viel Al-Khoury zwaar. Toch gaf hij niet op. Al-Khoury maakte zich binnen één jaar de Nederlandse taal eigen en legde diverse testen af om zijn geneeskundediploma ook hier geldig te krijgen. Met behulp van Startbaan kreeg Al-Khoury uiteindelijk een stageplek op de spoedeisende hulp in het VieCuri Medisch Centrum.

Startbaan, het banenproject voor vluchtelingen waar Al-Khoury aan deelnam, heeft de afgelopen drie jaar bijna achthonderd vluchtelingen aan werk geholpen. Het project is opgezet door VluchtelingenWerk Nederland en UAF, een stichting die hogeropgeleide vluchtelingen helpt met een studie. Van de achthonderd vluchtelingen die aan werk zijn geholpen, is bijna een derde in de zorg terechtgekomen.

Arbeidsmarkt

Volgens Mardjan Seighali, directeur van het UAF, is het echter niet vanzelfsprekend dat hoogopgeleide vluchtelingen een betaalde baan vinden. „Vluchtelingen vinden vaak moeilijk hun weg op de Nederlandse arbeidsmarkt.” De grootste barrière ligt volgens Seighali bij het koudwatervrees van werkgevers. Ze ziet dat bedrijven veel obstakels voor zichzelf opwerpen om geen vluchteling in dienst te nemen. Uit recent onderzoek blijkt dat 46 procent van de vluchtelingen in Nederland een betaalde baan heeft, tegenover 74 procent van de autochtone bevolking.

„Werkgevers zijn van mening dat hoogopgeleide vluchtelingen het vak niet beheersen en kiezen liever op safe”, aldus Seighali. „Daarmee doen werkgevers de andere competenties die vluchtelingen in hun rugzakje hebben tekort. Zo beschikken ze over veel levenservaring en hebben ze een groot probleemoplossend vermogen.”

Dankbaar

Na vier zware jaren lacht het leven Al-Khoury weer toe. Hij heeft zijn leven op de rails en is dankbaar voor de kansen die hij heeft gekregen. Toch is dat voor Al-Khoury geen reden om stil te zitten. „Mijn droom is om aan de slag te gaan in de chirurgie. Of de spoedeisende hulp, net als in Irak.” Een stilte volgt. Dan voegt hij er bescheiden aan toe: „Het was niet de makkelijkste periode, maar ik ben trots dat ik zover gekomen ben. De gebeurtenis heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik heb het overleefd en voel mij sterker dan ooit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Al-Khoury: Vluchten uit Irak was de enige optie
Sluiten