Els Anker
Els Anker Nieuws 22 feb 2016 / 15:30 uur

Akkoord moet einde maken aan protesten India

De autoriteiten in de Indiase deelstaat Haryana hebben maandag een akkoord bereikt met de betogers die de deelstaat de afgelopen dagen lamlegden. De Jats, die behoren tot een landbouwkaste, hebben toegezegd een einde hun protestacties te maken. Maar wie zijn de Jats en wat willen ze? Vier vragen.

1 Wie zijn de betogers?
De Jats is een bevolkingsgroep die tot de landbouwkaste in India behoort. De leden vormen ongeveer een kwart van de bevolking van Haryana. In deze deelstaat zijn de Jats de overheersende kaste en hebben dus veel politieke invloed.

Het Indiase kastenstelsel bestaat in totaal uit de vier hoofdkasten: Brahmanen (priesters en geleerden), de Kshatriyas (krijgers), de Vaisjas (handelaren en boeren, waar de Jats deel van uitmaken) en Sjudras (handwerkslieden). Naast deze vier kasten is er een grote groep mensen die tot geen enkele kaste behoorde: de kastelozen of onaanraakbaren.

2 Wat willen ze?
Leden van Jats eisen meer banen bij de overheid en plekken op universiteiten. Ook willen ze meer rechten en sociale voorzieningen voor hun kaste.

3 Wat is er gebeurd?
Om hun wensen in te willigen, saboteerden de Jats afgelopen weekeinde een waterzuiveringsinstallatie en bezetten een kanaal. Daarmee brachten de betogers de watervoorziening van New Delhi in gevaar.

De betogingen liepen uit op botsingen met het leger en paramilitairen: het gewelddadige protest kostte de afgelopen dagen aan zestien mensen het leven. Duizenden militairen hebben zondag het kanaal en de waterzuiveringsinstallatie heroverd.

Van de landelijke politiek leken de Jats eerst op weinig begrip te hoeven rekenen. De Indiase premier Narendra Modi negeerde de protesten grotendeels, maar haalde zondag wel uit naar ongenoemde samenzweerders die zijn regering zouden willen ondermijnen.

Verwijzend naar zijn eigen nederige afkomst als de zoon van een theeverkoper, zei de premier dat sommige mensen zijn premierschap niet kunnen verteren. „Nu smeden ze dagelijks complotten om mij af te maken en in diskrediet te brengen.”

4 Hoe nu verder?
Eén van de leiders van de Jats-gemeenschap bevestigde dat er overeenstemming is bereikt en zei dat de wegblokkades zullen worden opgeruimd. Een bron bij de politie zei eveneens dat er een akkoord is gesloten.

„De regering heeft beloofd aan onze eisen tegemoet te komen en wij hebben onze volledige medewerking toegezegd”, zei Ramesh Dalal, een van de leiders van de gemeenschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Akkoord moet einde maken aan protesten India
Sluiten