Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 4 feb 2016 / 09:40 uur

Afghaanse kindsoldaat (10) gedood door Taliban

Een 10-jarig jochie uit Afghanistan die zijn oom terzijde stond bij het bestrijden van terroristen, is maandag doodgeschoten door de taliban toen hij van school onderweg was naar huis. Dat hebben autoriteiten woensdag gemeld.

De politie beschreef de jongen eerder als held. Foto’s op social media laten Wasil Ahmad zien terwijl hij een automatisch wapen, een uniform en een helm draagt.

Strijd tegen Taliban

De jongen raakte betrokken bij het conflict toen zijn oom en tien anderen die de Taliban bestreden, gewond raakten. Hij nam de taak van commandant over van zijn oom en hielp onder meer met het afvuren van vuurraketten vanaf een dak.

„Hij vocht als een held”, aldus zijn oom Mullah Abdul Samad tegenover The New York Times. „Hij leidde mijn mannen 44 dagen lang terwijl ik herstelde.” De oom van Ahmad was ooit Taliban-commandant, maar hij zwoor later trouw aan de regering en werd commandant van de politie in Khas Uruzgan.

Hoewel het meevechten Wasil enerzijds veel lof opleverde, zorgde het er ook voor dat hij doelwit werd van de Taliban. Ook nadat hij de strijd tegen terrorisme staakte en weer de schoolbanken inging. Een paar maanden later werd hij gedood toen hij vanaf school onderweg was naar huis. Een gewapende man op een motor raakte hem met twee kogels.

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de executie opgeëist.

Minderjarige strijders

Kindsoldaten inzetten is illegaal in Afghanistan, maar volgens Child Soldiers International worden al jaren minderjarigen gerekruteerd door zowel opstandelingen als de regering. Het proces om die ontwikkeling aan halt toe te roepen verloopt „langzaam en moeizaam”, aldus Charu Lata Hogg van de organisatie tegenover The Associated Press.

Reageer op artikel:
Afghaanse kindsoldaat (10) gedood door Taliban
Sluiten