Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 22 feb 2016

10 jaar PVV: de meest spraakmakende momenten

Vandaag is het tijd voor een feestje bij de PVV. De politieke partij viert namelijk alweer haar tiende verjaardag. En of je nou wel of niet voorstander bent, feit is dat de PVV niet meer weg te denken is uit het politieke landschap. Ze zijn de vijfde partij in het parlement, voormalig gedoogpartner van het kabinet én lange tijd het populairst in de opiniepeilingen.

Maar in de afgelopen tien jaar kwam de partij ook geregeld in opspraak vanwege een flink aantal schandalen. Metro zet de meest spraakmakende momenten (en PVV-leden) op een rij.

1 Dion Graus

In 2006 kwam Dion Graus in opspraak omdat zijn vriendin aangifte tegen hem had gedaan wegens mishandeling. Het Kamerlid zou hebben geprobeerd de keel van zijn hoogzwangere echtgenote dicht te knijpen en haar in de buik hebben ‘geduwd’. De beschuldigingen konden echter niet strafrechtelijk worden bewezen.

2 Hero Brinkman

Hero Brinkman kwam meerdere keren negatief in de media terecht. Eerst vanwege een ruzie met een barman in sociëteit Nieuwpoort, waarop Brinkman bekende een drankprobleem te hebben. Daarna bleek hij ook op slechte voet te staan met zijn aannemer in Middenbeemster, waardoor over en weer aangifte werd gedaan.

3 Eric Lucassen

Eric Lucassen werd in 2009 beschuldigd van wangedrag tegenover zijn buren. Zij beweerden dat ze al vanaf 2006 meerdere keren waren bedreigd en uitgescholden door de PVV’er. Er werd herhaaldelijk aangifte gedaan bij de politie, en Lucassen zou verschillende malen zijn gearresteerd. Lucassen zelf ontkende alle beschuldigingen, maar onderzoek van RTL Nieuws bleek echter dat hij twee keer was veroordeeld voor het lastigvallen van zijn buren. Ook bleek dat hij eerder veroordeeld wegens ontucht met ondergeschikten in zijn functie als onderofficier van het leger.

4Kopvoddentaks

In 2009 stelde Geert Wilders een belasting voor op het dragen van een hoofddoek. Wie een hoofddoekje wilde dragen zou hiervoor een vergunning moeten aanvragen die duizend euro per jaar zou gaan kosten. Zo wilde Wilders het dragen van hoofddoekjes ontmoedigen.

Op Wilders’ voorstel volgde ongeloof en kritiek van andere politieke partijen. En ook binnen zijn eigen partij zou men niet achter de kopvoddentax staan. Vanaf 2010 kwam de term dan ook niet meer voor in de verkiezingsprogramma’s.

5 Marjolein Faber

De voormalig PVV lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2015, Marjolein Faber, zorgde voor veel ophef toen bleek dat ze voor het beheer van de website van PVV Gelderland het IT-bedrijf van haar zoon had ingehuurd. De lokale fractie van de PvdA, SGP en VVD vonden naderhand dat Faber moest opstappen. Dit gebeurde uiteindelijk niet, maar de 8000 euro aan subsidiegeld die ze aan het bedrijf van haar zoon had uitbesteed betaalde ze uit eigen zak terug.

6 Online meldpunt

In 2012 richtte de PVV een online meldpunt op, waar Nederlanders konden klagen over overlast van Oost- en Midden Europeanen. Maar al snel ontstond er een internationale rel rondom de website. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann Kool vertelde in een radio-programma dat ze in het Europees Parlement werd aangesproken op het meldpunt. Ook zouden veel Oost-Europese en Midden-Europese ambassadeurs klachtenbrieven hebben geschreven naar de regering. Niet alleen Wilders, maar ook Mark Rutte kwam onder vuur te liggen. De minister-president nam namelijk geen afstand van het meldpunt van de PVV, ondanks het feit dat het aanzicht van Nederland voor het buitenland verslechterde. ,,Wij moeten gewoon blijven uitleggen dat dit niets met de regering te maken heeft”, reageerde hij.

7 ‘Pedofiele’ campagnefoto

Begin 2015 werd een campagnefoto van de PVV door tegenstanders van de partij gebruikt om Geert Wilders te kunnen bestempelen als ‘pedofiel’. Op de foto is te zien hoe Geert Wilders een jong meisje een zoen geeft op haar mond. PVV-aanhangers dachten dat het kiekje gephotoshopt was door een tegenstander om de leider van de PVV in een slecht licht te zetten. Maar op Marokko.nl zagen ze de foto als waarheid. ,,Ongelooflijk, ze zien het gewoon als normaal om kindjes te misbruiken”, reageerde iemand. ,,Hij zal nu vast wel 40 zetels extra krijgen van Hollands pedo-stemvee.”

8 ,,Minder, minder, minder!”

Tijdens een toespraak op de uitslagenavond in Den Haag (2014) vroeg Geert Wilders aan het publiek of ze meer of minder Marokkanen in de stad en in Nederland willen. De zaal scandeerde daarop herhaaldelijk ‘minder, minder, minder’. Daarop zei Wilders: ,,Dat gaan we regelen". De woorden van Wilders maakten veel los. ,,Dit heet aanzetten tot haat”, twitterde Femke Halsema. ,,Nu zou ik snel en vastberaden de Minister-President van ALLE Nederlanders willen horen.” Mark Rutte nam afstand van de uitspraak. ,,Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond", zei hij op de verkiezingsavond van de VVD in Breda. De PVV-leider was volgens hem "weer een stap verder gegaan".

Wilders zelf beweerde achteraf dat hij niets verkeerds had gezegd over Marokkanen. „Critici kunnen de bomen in”, meende de PVV-leider.

9 ,,Nepparlement”

Eind vorig jaar maakte Geert Wilders bekend dat hij het huidige parlement een ‘nepparlement’ vond. Hij doelde hiermee op het moment dat Kamerleden applaudisseerden toen Alexander Pechtold gemeenten bedankte die asielzoekers opnemen. Het applaus ging volgens hem in tegen de wil van miljoenen Nederlanders. ,,Een meerderheid van het Nederlandse volk vindt dat we de grenzen moeten sluiten. Dat betekent dat het verschil tussen deze Kamer, dit nepparlement – want dat is het, een nepparlement – en de mensen thuis levensgroot is", zei hij. PvdaA-voorzitter Jan Vos beschuldigde Wilders van ‘fascistoïde leiderschap’, omdat hij de democratie zou ontkennen. Wilders reageerde hierop dat Vos niet goed bij zijn hoofd was.

10 Michael Heemels

Vorig week werd nog bekend dat het weer mis was bij het bestuur van de PVV. Wilders’ rechterhand Michael Heemels zou gemeenschapsgeld hebben gestolen om zijn ‘drank-en-drugsgebruik’ te bekostigen. Daarnaast ligt de PVV-er niet bepaald goed bij zijn collega’s. PvdA-statenlid en voormalig gedeputeerde Peter van Dijk beweerde op Twitter dat Heemels altijd een grote bek tegen anderen heeft en zelf geen moreel besef heeft. Veel statenleden waren dit met hem eens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
10 jaar PVV: de meest spraakmakende momenten
Sluiten