Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 8 feb 2016 / 15:21 uur

1 op de 8 Nederlandse jongeren deelt eigen naaktfoto

Eén op de acht Nederlandse jongeren tussen de 14 en 18 jaar heeft weleens een naaktfoto of -video van zichtzelf op het wereldwijde web gedeeld, zeven van die acht laten dat dus uit hun hoofd. Ruim twee derde van de jongeren die een foto of video heeft gedeeld, denkt dat dit beeld niet gezien is door mensen voor wie het niet bedoeld is. Toch heeft bijna een derde van de jongeren weleens seksueel getint beeld doorgestuurd gekregen, dat in eerste instantie niet aan hen gericht was.

Safer Internet Day

De cijfers blijken uit onderzoek van Meldknop.nl, een website waarop jongeren aangifte kunnen doen van vervelende ervaringen op internet en daarbij hulp en advies kunnen krijgen. Het onderzoek werd verricht in het kader van Safer Internet Day, die dinsdag wordt gehouden.

Jongeren die seksueel getint beeld van zichzelf sturen, doen dat vooral naar de personen met wie ze een vaste relatie hebben. Bijna 70 procent van hen vindt dat je ervan uit kunt gaan dat de ander de beelden niet met derden deelt.

Wachtwoord delen

Bijna driekwart van de jongeren vindt het onverstandig om sexy beeldmateriaal van jezelf op de mobiele telefoon te hebben staan. Waarom vermeldt het onderzoek niet, maar de jeugd deelt het wachtwoord van hun mobieltje gemakkelijk met vrienden, familie of klasgenoten (60 procent).

Seksueel getint contact via internet hoort volgens een kwart van de jongeren bij deze tijd. Ook voelt een vijfde van de jongeren zich online vrijer om seksueel getint contact te hebben. Ondertussen nemen zij ook de normen van ouders en andere opvoeders over: als het met een foto of video fout gaat, is het je eigen schuld. Had je het beeld maar niet moeten maken en delen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1 op de 8 Nederlandse jongeren deelt eigen naaktfoto
Sluiten