Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 9 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Zuid-Koreaanse boybands in propagandaoorlog

Zuid-Korea heeft een nieuw wapen in de propagandaoorlog met Noord-Korea: vrijdag werden er populaire boybands afgespeeld op gigantische speakers die in de richting van Noord-Korea staan. Het is in Noord-Korea streng verboden om popmuziek van de zuiderburen te luisteren. De boybands die de Zuid-Koreanen afspeelden, zijn tot ruim 30 kilometer over de grens te horen.

Volgens de Britse krant The Telegraph speelden de Zuid-Koreanen onder meer nummers van de band Big Bang (hieronder te beluisteren). Ongetwijfeld een verwijzing naar de bom die Noord-Korea afgelopen week testte. De Zuid-Koreanen houden sowieso wel van een woordgrapje: de inzet van popmuziek in de propagandaoorlog noemen ze ,,pop-aganda”, of ,,Propa-gangnam” – een verwijzing naar Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse artiest Psy.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, was niet zo blij met de actie van de Zuid-Koreanen omdat het de Noord-Koreanen wel eens extra op de stang zou kunnen jagen. Hij vindt dat Zuid-Korea moet proberen de stabiliteit in de regio te bewaren.

Noord-Korea testte naar eigen zeggen een waterstofbom. Zuid-Korea vroeg kort daarop aan de Verenigde Staten of het extra bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen naar de regio wil brengen. De laatste tijd leken Noord- en Zuid-Korea juist wat nader tot elkaar te komen. De grote speakers waarop nu de boybands werden afgespeeld, werden al eerder gebruikt om propaganda mee te verspreiden. De twee landen waren een paar maanden geleden juist overeen gekomen om de luidsprekers niet meer te gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zuid-Koreaanse boybands in propagandaoorlog
Sluiten