Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 18 jan 2016 / 16:32 uur

Zorgen over tekort aan antibiotica in Nederland

Nederland is voor internationale medicijnfabrikanten een oninteressant land. Mede daardoor worden bepaalde pillen en poeders nauwelijks nog geleverd. Met name het tekort aan antibiotica begint zorgwekkend te worden, zo menen apothekers.

De medicijntekorten in ons land zijn afgelopen jaar wederom gestegen. In totaal waren 625 medicijnen niet beschikbaar. In 2014 bleken dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen. In vijf jaar is er sprake van een verviervoudiging van de tekorten.

Dagelijks ‘nee’

„Het is helaas de dagelijkse praktijk dat de apothekers ‘nee’ moeten verkopen”, zegt Gerben Klein Nulent van apothekersvereniging KNMP. „Tot nu toe lost de apotheker het meestal op voor de patiënt, maar je moet er niet aan denken dat het misgaat. Dan zijn de maatschappelijke gevolgen niet te overzien.”

De KNMP registreert sinds 2004 op de website www.knmp.farmanco.nl de tekorten. De apothekersorganisatie spreekt van een tekort als medicijnen landelijk niet beschikbaar zijn en het tekort waarschijnlijk langer dan veertien dagen gaat duren. In de praktijk loopt de periode tussen de zes en negen maanden. Vorige week nog ontstond onrust bij schildklierpatiënten door een dreigend tekort van het medicijn Thyrax Duotab.

Oninteressant gebied

Als geneesmiddelen definitief van de markt verdwijnen, is dit in 70 procent van de gevallen om economische redenen. Relatief goedkope en gangbare geneesmiddelen gaan van de Nederlandse markt omdat de prijzen voor medicijnen in Nederland zo laag zijn. 70 procent van de medicijnen kost de patiënt tussen de 1 en 3 euro per maand. Nederland is mede door het lage inwonertal en de lage geneesmiddelenconsumptie een relatief oninteressant afzetgebied. Om bedrijfseconomische redenen laten internationaal opererende bedrijven ons land daarom steeds vaker links liggen.

Er spelen vooral problemen met antibiotica. Dit verontrust de KNMP omdat deze tekorten mogelijk tot resistentie leiden. „In Nederland proberen we zoveel mogelijk het gebruik van antibiotica te beperken”, zegt Klein Nulent. „Als het nodig is, starten we het liefst met een stof die alleen werkt tegen de bacterie die de infectie veroorzaakt. Indien een dergelijk middel niet leverbaar is, krijgt de patiënt noodgedwongen een antibiotica die op meer soorten aanslaat. Bacteriën worden hierdoor sneller ongevoelig voor het middel.”

Alternatieven

De KNMP pleit nu voor een vroege meldplicht voor fabrikanten bij leveringsproblemen. Dit geeft apothekers meer tijd om naar alternatieven te zoeken. Verder willen de apothekers onder meer dat de overheid in actie komt om tekorten te voorkomen en dat de apotheker de vrijheid krijgt om bij een tekort de patiënt het beste alternatief aan te bieden, zonder financiële consequenties voor patiënt en/of apotheker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zorgen over tekort aan antibiotica in Nederland
Sluiten