Rens Oving
Rens Oving Nieuws 25 jan 2016 / 11:09 uur

Zon, zee en strand? KNRM zoekt strandwachten

Zon, zee, strand en nog geld verdienen ook. Dat klinkt misschien als een mooie droom, of als de Amerikaanse serie Baywatch, maar het kan zomaar deze zomer waarheid worden.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is op zoek naar mensen die minimaal vier weken achter elkaar willen werken als strandwacht, of zoals de organisatie het zelf noemt lifeguard.

Slapen op strand

„Het is een vakantiebaantje dat eigenlijk niet met iets anders te vergelijken valt”, zegt Linde Jelsma van de KNRM. „Je bent de hele dag bij de zee met je voeten in het zand. Op Ameland slaap je zelfs op het strand. Als je daarvan houdt, is het een unieke ervaring.”

Op de Friese Waddeneilanden Ameland, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog houden de strandwachten van de KNRM een oogje in het zeil.

Foto: KNRM Olaf Kraak

Dat is nodig ook. Vorige zomer moesten 100 strandwachten bijna 1800 keer hulp verlenen. Daarbij ging het vooral om eerste hulp bij ongelukken. Maar ook werden 13 mensen gered en 36 vermiste kinderen met hun ouders herenigd.

Selectie

Omdat niet zomaar iedereen de nieuwe David Hasselhoff of Pamela Anderson kan worden, vindt er wel een selectie plaats. „We zijn niet op zoek naar topsporters”, zegt Jelsma. „Maar je moet wel een beetje fit zijn. En wat kennis hebben van de zee en stroming. Verder word je door de KNRM volledig opgeleid tot beach lifeguard.”

Op 20 maart is er een selectiedag in het Amsterdamse Sloterparkbad. Onder andere 400 meter zwemmen en 800 meter hardlopen staan dan op het programma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zon, zee en strand? KNRM zoekt strandwachten
Sluiten