Metro
Metro Nieuws 6 jan 2016 / 21:24 uur

Wilders over Keulen: “Dit is de sexuele jihad”

PVV-leider Geert Wilders publiceerde woensdag een open brief aan Mark Rutte, waarin hij de premier vraagt zich te uiten over de massale aanranding in Keulen tijdens Oud en Nieuw. Honderden vrouwen werden daar door een groep mannen bestolen en soms aangerand. In één geval zou een vrouw zijn verkracht.

Woensdagavond kwam Rutte toch met een reactie. Hij noemt daarin de aanrandingen "volkomen onacceptabel. Walgelijk en te bizar voor woorden," aldus de premier. „Ik hoop dat de Duitse autoriteiten erin slagen de daders zo snel mogelijk te identificeren en op te pakken. Dit moet afgestraft worden”.

Dinsdag werd al bekend dat Wilders Kamervragen stelt aan premier Mark Rutte naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen. „Testosteronbommen heb ik ze genoemd, maar het is veel afschuwelijker. Het is sexueel terrorisme. Het is simpelweg sexuele jihad.”

Rutte wil het zo niet stellen. „Natuurlijk moeten we in Nederland alert blijven. Dat zijn we ook. Wat niet helpt is olie op het vuur gooien. Daar ga ik dus niet aan meedoen," reageerde de premier.

‘Niet generaliseren’

Tijdens de jaarwisseling zijn in Keulen honderden vrouwen lastiggevallen en beroofd door Noord-Afrikaans of Arabisch uitziende mannen. Over de achtergrond of afkomst is verder nog niets bekend. Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière waarschuwt om niet te generaliseren en niet de schuld in de schoenen van migranten te schuiven.

Ook burgemeester van Keulen, Henriette Reker benadrukt vooralsnog dat er geen link met de grote vluchtelingenstroom is. Toch weet Duitse misdaadverslaggever Oliver Köhler het zeker; het waren criminele asielzoekers. Dat meldt NOS woensdagavond.

Negentig mensen deden al aangifte van diefstal of aanranding. Duitse bondskanselier Merkel zegt in een verklaring dat „de daders zo snel mogelijk moeten worden opgespoord."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wilders over Keulen: “Dit is de sexuele jihad”
Sluiten