D. van Aken
D. van Aken Nieuws 20 jan 2016 / 10:42 uur

Wie is het lek? #stiekemgate

Update 11.38 uur: Er is geen bewijs gevonden dat een fractievoorzitter uit de Tweede Kamer opzettelijk heeft gelekt uit de zogeheten Commissie Stiekem, officieel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). Een speciale commissie die in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek deed naar deze kwestie concludeert dat woensdag.

Er zijn geen feiten of omstandigheden aangetroffen waaruit een redelijk vermoeden van schuld zou blijken van één of meer personen. Voldoende redenen voor vervolging ontbreken, aldus het onderzoeksteam dat zijn bevindingen presenteerde in een advies aan de hele Kamer.

Moeilijk onderzoek

De leden klagen ook dat hun onderzoek moeilijk was. Ze betreuren ,,dat het niet mogelijk is gebleken om de waarheid achter de schending van de geheimhouding” te achterhalen.

Het team vindt dat zijn onderzoek is bemoeilijkt omdat het OM zijn onderzoek niet mocht afmaken en het twintig maanden duurde voordat de zaak aan de Kamer werd overgedragen. De parlementariërs liepen ook aan tegen achterhaalde, onduidelijke en soms tegenstrijdige wetten.

De Kamerleden hadden maar kort de tijd voor hun eigen onderzoek. Gesprekken met betrokkenen leidden niet tot bekentenissen of belastende verklaringen. ,,Berichten in de media laten zien dat wel sprake is van het schenden van de geheimhouding, maar de commissie is er niet in geslaagd te achterhalen hoe en door wie dat is gebeurd.’’

——————–

Er is paniek in Den Haag! Je hebt er vast wel al iets van meegekregen de afgelopen tijd of zeker de term ‘stiekemgate’ gehoord. De uitkomst van een onderzoek naar het lek bij een belangrijke commissie van het parlement, de zogenoemde Commissie Stiekem, wordt woensdag gepresenteerd. Dat gebeurt om 11.30 uur in de Tweede Kamer. Maar wat is er nu precies aan de hand?

Staatsgeheimen gelekt

Een van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer heeft mogelijk staatsgeheimen gelekt. De Rijksrecherche heeft daar onderzoek naar gedaan, maar het Openbaar Ministerie (OM) is niet bevoegd om de kwestie verder te onderzoeken. Dat draagt daarom nu de stukken over het Presidium.

Het Presidium? Ja, dat is het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Dat kwam in november bij elkaar en besloot om zelf een onderzoekscommissie in te stellen om het lek op te sporen.

Commissie Stiekem

Commissie Stiekem? Ja, In deze commissie zitten tien fractievoorzitters. De informatie die zij daar krijgen over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is zo geheim dat ze die niet mogen delen, ook niet met hun eigen fractie. Ze mogen zelfs niet aangeven of de commissie bijeen is geweest en wat het onderwerp van gesprek was. Maar toch is er gelekt.

Verdachten

Het lekken heeft plaatsgevonden in 2013. Halbe Zijlstra (VVD), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Diederik Samsom (PvdA) Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP), Arie Slob (ChristenUnie), Bram van Ojik (GroenLinks), Kees van der Staaij (SGP) en Marianne Thieme (PvdD) zaten toen als fractieleiders in de Commissie Stiekem.

Van Ojik heeft de Tweede Kamer in mei van dit jaar verlaten, Slob trad in november terug als fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie is het lek? #stiekemgate
Sluiten